Francúzska cibuľová polievka

Cibuľová polievka, alebo ako sa nazýva v origináli „Soupe à l’oignon” je klasikou francúzskej kuchyne tak, ako samotné croissanty. Táto jednoduchá, no svojou chuťou rafinovaná polievka je príkladom toho, ako sa z lacnej surovinou, ktorou je cibuľa môže pripraviť jedinečné jedlo.

Jej príprava vôbec nie je náročná. Jej základ však tvorí hovädzí vývar, ktorý by mal byť poriadne silný. Tiež by ste si pri jej príprave mali záležať na restovaní cibule. To vám môže skutočne zabrať aj 40 minút, aby cibuľa pekne skaramelizovala. Práve jej konzistencia dodá polievke hutnosť a zaujímavú chuť. Pri nesprávne orestovanej skaramelizovanej cibuli sa môže stať, že polievka bude bez chuti. Cibuľová polievka sa podáva horúca, takže v chladných sychravých dňoch si ju môžete kedykoľvek dopriať. 

cibuľová polievka

Na francúzsku cibuľovú polievku budeme potrebovať: 

  • 2 l hovädzieho vývaru
  • 80 g masla
  • 1 kg cibule
  • 1 Čl hnedého cukru
  • 200 ml bieleho vína
  • 3 stonky tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • 2 Kl dijonskej horčice
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 1 bagetku
  • 100 g strúhaného tvrdého syra 

Ako na to: 

V hrnci si zohrejeme maslo a opečieme na ňom nahrubo nakrájané kolieska cibule. Necháme restovať, nemusíme miešať a pridáme lyžičku cukru, štipku soli aby cibuľa pekne karamelizovala.

Cibuľu zalejeme vínom, pridáme tymián, bobkový list, horčicu a všetky ingrediencie spolu dobre premiešame. Prilejeme horúci vývar a necháme prevrieť. Polievku ešte dochutíme soľou prípadne čiernym korením. Cibuľová polievka si však stále zaslúži našu pozornosť. Podávame s nakrájanou bagetkou alebo chlebom. Kúsky chleba alebo teda plátky bagetky si dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vložíme do rúry a pečieme 5-6 minút do zlata. Keď je polievka uvarená, rúru prepneme na funkciu grilu. Polievkové zapekacie misky naplníme horúcou polievkou, do každej na vrch položíme dva plátky bagety, bohato posypeme strúhaným syrom a  misky uložíme na plech. Opatrne vložíme do rúry a zapekáme až sa syr roztopí a zapečie sa do zlatohneda. Voilá Cibuľová polievka je hotová. Podávame ešte horúcu a vychutnávame si lahodnú chuť Francúzska. Bon appétit!

Páčil sa vám tento recept na francúzsku cibuľovú polievku? Podporte ho zdieľaním na Facebooku. Ďalšie zaujímavé recepty nájdete na našom webe nazjedenie.sk v sekcii recepty.

Prečítajte si aj:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *