IKEA a Claus Meyer: keď sa moderná chuť Švédska spojí s novou severskou gastronómiou
8.7.2019, Bratislava – V duchu vízie IKEA „vytvárať lepší každodenný život pre čo najviac ľudí“ sa IKEA Food obrátila na Clausa Meyera a jeho tím, aby spoločnosti pomohol vytvoriť inkluzívny a inovatívny kulinársky zážitok, ktorý berie ohľad na potreby ľudí aj našej planéty. Claus Meyerje svetoznámy podnikateľ v oblasti gastronómie a zakladateľ konceptu novej severskej gastronómie, ktorá propaguje využívanie jednoduchých, čerstvých, sezónnych a trvalo udržateľných surovín. V roku 2003 bol jedným zo spoluzakladateľov kodanskej reštaurácie Noma, ktorá štyrikrát získala titul najlepšej reštaurácie na svete.
„Spolu s Clausom chceme ukázať, že udržateľnejšie jedlo je lepšie nielen pre planétu, ale aj pre vaše chuťové poháriky. Chceme hľadať nové spôsoby, ako zapojiť našich hostí a zákazníkov,“hovorí Michael La Cour, výkonný riaditeľ IKEA Food Services AB.„Najmä u mladšej generácie vidíme, že ľuďom na boji proti klimatickým zmenám záleží čoraz viac, čo sa prejavuje aj v tom, aké jedlo si vyberajú. Na začiatku našej spolupráce s Clausom sme si položili otázku: Čo keby sme túto generáciu podporili a ponúkali jedlo, ktoré je v prvom rade dobré pre ľudí aj životné prostredie?“dodáva Michael.
Chutné a udržateľné: IKEA predstavuje bezmäsité proteínové guľôčky
IKEA vytvorila novú verziu tradičných švédskych guľôčok z rastlinných bielkovín. Verí, že nové guľôčky budú aspoň také obľúbené, ako ich klasická mäsová verzia. Prvý prototyp mohli ochutnať návštevníci Dní demokratického dizajnu v júni 2019.
Predpokladá sa, že z dôvodu rýchleho rastu populácie sa do roku 2050 zdvojnásobí svetová spotreba bielkovín. Celosvetový dopyt po jedle sa zvýši o 70 %, čo súčasná produkcia nedokáže pokryť. Výsledkom je vysoký dopyt po náhradách mäsa či morských plodov. Aj IKEA chce prispieť svojím dielom a poskytnúť ľuďom zdravšie, chutnejšie a udržateľnejšie jedlo. Rastlinná náhrada mäsových guľôčok je len prvým krokom na dlhej ceste.
„V spoločnosti IKEA neustále hľadáme nové príležitosti, ako prispieť k udržateľnejšej budúcnosti. Chceme našim zákazníkom ponúkať čoraz viac rastlinných jedál a celkovo minimalizovať negatívny vplyv našich jedál na životné prostredie. Keď ich porovnáme napríklad s červeným mäsom, rastlinné suroviny majú nižší vplyv na životné prostredie a sú udržateľnejšie,“hovorí Michael La Cour, výkonný riaditeľ IKEA Food Services AB.
Nové mäsové guľôčky sú vyrobené z bielkovín rastlinného pôvodu. Okrem iného obsahujú hrachovú bielkovinu, hrachový škrob, zemiakové vločky, ovos či jablká. Cieľom spoločnosti IKEA je, aby boli rovnako chutné ako mäsové guľôčky, ktoré sa zvyčajne podávajú so zemiakovou kašou, s brusnicami a so smotanovou omáčkou. V spolupráci s dodávateľmi a so šéfkuchármi sa už uskutočnilo viacero testov a vzniklo niekoľko prototypov.
„Pokiaľ ide o chuť a textúru, kompromisy neprichádzajú do úvahy. Zákazníci si predsa vyberajú jedlo, ktoré im chutí – nerozhodujú sa iba na základe toho, či pomôžu dobrej veci. Chceme ľudí inšpirovať k udržateľnejšiemu životnému štýlu prostredníctvom jedla, ktoré má pozitívny vplyv na planétu i jej obyvateľov,“ hovorí Michael La Cour.
Obľúbené mäsové guľôčky, tak ako ich zákazníci poznajú dnes, má IKEA v ponuke už od roku 1985. V roku 2015 spoločnosť predstavila zeleninové a kuracie guľôčky, ku ktorým sa minulý rok pridali guľôčky z lososa a tresky. Bezmäsité guľôčky z rastlinných bielkovín teda budú už piatym druhom guľôčok, ktoré v obchodných domoch IKEA nájdete.
„Vieme, že zákazníci majú naše mäsové guľôčky veľmi radi. Už dlhé roky sú najobľúbenejším jedlom v našich reštauráciách. Zároveň však vnímame čoraz väčší dopyt zákazníkov po udržateľnejších jedlách. Práve im sa týmto krokom snažíme vyhovieť,“vysvetľuje Michael La Cour.
Ďalšou novinkou spoločnosti IKEA je jahodová zmrzlina podľa vegánskej receptúry, ktorá je na európskych trhoch dostupná už od jari. V dlhodobom horizonte chce IKEA vo všetkých svojich bistrách ponúkať rastlinnú točenú zmrzlinu vyrobenú z ovsa, ovocia alebo sóje, ktorú si zákazníci budú môcť vybrať ako alternatívu k mliečnej točenej zmrzline. Keďže vôbec neobsahuje suroviny zvieracieho pôvodu, rastlinná točená zmrzlina má v porovnaní s tradičnou mliečnou verziou iba polovičnú uhlíkovú stopu. Na Dňoch demokratického dizajnu mohli návštevníci ochutnať dva nové prototypy – čokoládovú točenú zmrzlinu z ovsa a limetkovo-mätovú točenú zmrzlinu z ovocia. V auguste minulého roka sa na pultoch IKEA objavili aj vegetariánske hotdogy.Odvtedy sa ich predalo už viac než 7 miliónov kusov, čo dokazuje, že aj rastlinné jedlá môžu byť pre mnohých ľudí chutnou alternatívou.
Rastlinné guľôčky sa budú testovať na vybraných trhoch vo februári 2020. Spustenie predaja je naplánované na august 2020.