Je tu sezóna gaštanov. Pripravte si doma gaštanové pyré
Povedzme si úprimne, kto netúži po chuti a vôni pečených gaštanov pred horúcim krbom. Gaštany rastú v južne orientovaných lesoch a na slnečných miestach. Dávajte si však pozor, aby ste si jedlý gaštan nezamenili s pagaštanom konským, ktorý rastie napríklad aj v mestských parkoch. Aj napriek svojej podobnosti nepatria tieto dva druhy do tej iste čeľade a pagaštan je nejedlý.
Gaštanové pyré s množstvom šľahačky je pre mnohých z nás neodolateľnou pochúťkou. Ako si ho môžeme vyčarovať z jedlých gaštanov, ak nechceme použiť kúpené mrazené gaštanové pyré?
Čo budeme potrebovať:
1 kg jedlých gaštanov
3 dl mlieka
4 dl vody
1 vanilkový struk
5 dkg cukru
5 dkg rozpusteného masla
1,5 dl smotany
štipka soli
rum podľa chuti
Príprava:
- Na vrchnú časť gaštanov urobíme výrez v tvare X. Dávame si pozor, aby sme príliš nezachádzali do vnútra gaštana. S výrezom smerujúcim hore dáme gaštany na plech s alobalom a podlejeme vodou.
- Rúru predhrejeme na 120 stupňov a gaštany pečieme asi 40-45 minút. Gaštsny sa v mieste výrezu roztvoria.
- Teraz gaštany zbavíme vonkajšej a vnútornej šupky. Ak sa vnútorný hnedý obal dáva dole veľmi ťažko, dáme ich na niekoľko minút do horúcej vody, potom by sa mal olúpať relatívne ľahko.
- Olúpané gaštany varíme s mliekom, 3 dl vody, semenami z vanilkového struku a prázdnym vanilkovým strukom. Varíme do mäkka asi 45 minút, potom scedíme.
- Z cukru a 1 dl vody pripravíme za pár minút sirup.
- Gaštany pomixujeme so smotanou, sirupom a maslom a dochutíme rumom.
- Vytvorenú hmotu nalejeme do misky a necháme v chladničke aspoň 6 hodín.
- Zmes môžeme pred podávaním prelisovať alebo rozmixovať.
- Podávame so šľahačkou. Krém môžeme použiť aj ako plnku do palaciniek, na lievance, wafle či do koláčov.