ČlánkyOvocie a zelenina

Konzervovanie ovocia

Už dávno neplatí, že konzervovanie ovocia znamená iba zaváranie, sterilizácia či varenie lekvárov. Moderná doba síce stále napreduje, no občas je dobré vrátiť sa aj k starým tradíciám, v našom prípade k sušeniu ovocia.

Sušenie ovocia  sa považuje za jeden z najstarších druhov konzervovania. Ak chceme, aby naša zelenina či ovocie ostali čo najdlhšie čerstvé, môžeme ich aj zamraziť. Mnohí si myslia, že takýmto spôsobom sa z ovocia a zeleniny vytratia všetky vitamíny. Pravda je však celkom iná. V šetrne vysušenom ovocí či zelenine je dostatok vitamínu A alebo B, ďalej železo, horčík a vápnik.

Prvoradým cieľom sušenia bolo v minulosti uchovanie ovocia, zeleniny a byliniek do zásob, a teda predĺženie jeho doby konzumácie. Dnes sa však stáva stále viac obľúbeným doplnkom zdravého stravovania. Treba si dávať pozor na to, aby sušené ovocie netvorilo jeden z vašich hlavných chodov. Malo by byť len doplnkom vášho jedálneho lístka najmä v čase, keď nemáte možnosť konzumácie čerstvého ovocia. Prípadne vám môže slúžiť ako barlička pri redukčnej diéte.

Z hľadiska spotreby energie je sušenie cenovo najvýhodnejšou formou uchovávania. V tej najjednoduchšej variante potrebujete len slnečné žiarenie a vzduch. Keďže je tento spôsob niekedy nevyspytateľný, tento proces vám môže trvať dlhšie. Prácu si môžete zjednodušiť elektrickou sušičkou ovocia, ktorú bežne dostať v obchodoch. Ovocie či zeleninu tak budete mať hotové za pár hodín a pri nízkej teplote. Hlavnou výhodou je to, že sa nemusíte spoliehať iba na dostatočné slnečné žiarenie a sušiť tak môžete aj v zime.

Pár tipov na využitie sušeného ovocia:

Okrem toho, že je skvelé ako náhrada sladkostí, môžete použiť vysušené citrusové plody (pomaranč, citrón) na dekoráciu. Stačí ak ich pripevníte na šnúrky a zavesíte napríklad na vianočný stromček. Okrem iného sa vám postarajú aj o príjemnú aromaterapiu a prevoňajú váš byt. Druhým spôsobom je dať sušené jablká do sklenej fľaše, previazať ju mašľou a darovať niekomu ako skvelú a chutnú náhradu namiesto čokolády.

ilustračné foto: pixabay.com

Mária Pachová

Som študentkou žurnalistiky na Katolíckej univerzite v Ružomberku. Láska k písaniu a vareniu ma priviedla na portál, ktorý mi ponúka oboje. Som rada, že sa popri škole môžem venovať tomu, čo ma naozaj baví a prinášať čitateľom zaujímavé informácie o jedle a stravovaní.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *