Dezerty a múčne jedláRecepty

Kysnutý makovník a orechovník

Potrebujeme: 250g polohrubej múky, 40g práškového cukru, 60g masla, 0,75 dcl mlieka, 1 žĺtok
Na kvások: 0,5 dcl mlieka, 20g droždia, 50g polohrubej múky, 10g práškového cukru

Plnka:
maková: 1,5 dcl mlieka, 150g práškového cukru, 200g maku, 100g hrozienok

orechová: 1,5 dcl mlieka, 200g práškového cukru, 200g orechov, 50g hrozienok

Postup:
Pripravíme si kvások z vlažného mlieka, droždia, cukru a múky a necháme ho nakysnúť. Múku zmiešame s cukrom a štipkou soli, pridáme vlažné roztopené maslo, žĺtok, ktorý sme rozmiešali v mlieku a pripravený vykysnutý kvások. Vypracované cesto poprášime múkou a necháme na teplom mieste vykysnúť. Keď nakysne, vyvaľkáme ho na pomúčenej doske, natrieme plnkou, stočíme, položíme na plech a necháme ešte chvíľku dokysnúť. Závin potrieme žĺtkom, popicháme vidličkou, aby nám nepopraskal a pečieme. Po upečení ho necháme vychladnúť, nakrájame a posypeme práškovým cukrom.

Maková plnka: Mlieko s cukrom varíme až do zovretia. Primiešame pomletý mak a hrozienka a necháme vychladnúť.

Orechová plnka: Mlieko s cukrom varíme až do zovretia. Primiešame pomleté orechy a hrozienka a necháme vychladnúť.

Foto: pixabay.com

4 thoughts on “Kysnutý makovník a orechovník

  • Kysnute zaviny su u nas nieco, na co sa cela rodina strasne tesi. Do makovej plnky pridavam este trochu citronovej stavy. A orechovu robim tak, ze este pred zovretim mlieka pridam pol tabulky cokolady na varenie a potom po odstaveni orechy a hrozienka.

    Reply
  • S kysnutymi cestami je to u nas v rodine podobne – kedze ich mame moc radi, robime dost casto jednak klasicke makovniky a orechovniky, alebo kysnuty kolac so slivkami a najnovsie ide u nas vo velkom takyto pudingovy zavin „pletenec“:

    http://recepty.pozri.sk/recept-pudingovy-pletenec-246

    ..je to moc chutna obmena klasickeho makovnika, takze urcite sa oplati vyskusat.

    Reply
  • Mnaaaaaaam tak ten pletenec pudingovy vyzera fakt paradne. Vyskusam ho, snad ho zvladnem tak pekne ako je na foto (nemam az tolko skusenosti s pecenim – teda hlavne s kysnutym cestom konkretne). Teraz som si vsimla, ze tam aj nejaka sutaz prebieha
    http://recepty.pozri.sk/sutaz
    tak skusim tam mozno nejaky moj oblubeny recept pridat.

    Reply
  • Ahoj
    Chcem sa podakovať za recept na skvelý makovník. Nikdy som makovník pred tým nepiekol, teraz to bolo prvý krát a musím povedať, že bol veľmi chutný. Vlastne najlepší, aký som jedol. Nechcem sa týmto chváliť vlastnou šikovnosťou, ale skôr pochváliť Váš recept.
    Milan.

    Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *