Kysnutý makovník a orechovník
Potrebujeme: 250g polohrubej múky, 40g práškového cukru, 60g masla, 0,75 dcl mlieka, 1 žĺtok
Na kvások: 0,5 dcl mlieka, 20g droždia, 50g polohrubej múky, 10g práškového cukru
Plnka:
maková: 1,5 dcl mlieka, 150g práškového cukru, 200g maku, 100g hrozienok
orechová: 1,5 dcl mlieka, 200g práškového cukru, 200g orechov, 50g hrozienok
Postup:
Pripravíme si kvások z vlažného mlieka, droždia, cukru a múky a necháme ho nakysnúť. Múku zmiešame s cukrom a štipkou soli, pridáme vlažné roztopené maslo, žĺtok, ktorý sme rozmiešali v mlieku a pripravený vykysnutý kvások. Vypracované cesto poprášime múkou a necháme na teplom mieste vykysnúť. Keď nakysne, vyvaľkáme ho na pomúčenej doske, natrieme plnkou, stočíme, položíme na plech a necháme ešte chvíľku dokysnúť. Závin potrieme žĺtkom, popicháme vidličkou, aby nám nepopraskal a pečieme. Po upečení ho necháme vychladnúť, nakrájame a posypeme práškovým cukrom.
Maková plnka: Mlieko s cukrom varíme až do zovretia. Primiešame pomletý mak a hrozienka a necháme vychladnúť.
Orechová plnka: Mlieko s cukrom varíme až do zovretia. Primiešame pomleté orechy a hrozienka a necháme vychladnúť.
Foto: pixabay.com
Kysnute zaviny su u nas nieco, na co sa cela rodina strasne tesi. Do makovej plnky pridavam este trochu citronovej stavy. A orechovu robim tak, ze este pred zovretim mlieka pridam pol tabulky cokolady na varenie a potom po odstaveni orechy a hrozienka.
S kysnutymi cestami je to u nas v rodine podobne – kedze ich mame moc radi, robime dost casto jednak klasicke makovniky a orechovniky, alebo kysnuty kolac so slivkami a najnovsie ide u nas vo velkom takyto pudingovy zavin „pletenec“:
http://recepty.pozri.sk/recept-pudingovy-pletenec-246
..je to moc chutna obmena klasickeho makovnika, takze urcite sa oplati vyskusat.
Mnaaaaaaam tak ten pletenec pudingovy vyzera fakt paradne. Vyskusam ho, snad ho zvladnem tak pekne ako je na foto (nemam az tolko skusenosti s pecenim – teda hlavne s kysnutym cestom konkretne). Teraz som si vsimla, ze tam aj nejaka sutaz prebieha
http://recepty.pozri.sk/sutaz
tak skusim tam mozno nejaky moj oblubeny recept pridat.
Ahoj
Chcem sa podakovať za recept na skvelý makovník. Nikdy som makovník pred tým nepiekol, teraz to bolo prvý krát a musím povedať, že bol veľmi chutný. Vlastne najlepší, aký som jedol. Nechcem sa týmto chváliť vlastnou šikovnosťou, ale skôr pochváliť Váš recept.
Milan.