Letná zmrzlina a navyše domáca

Leto a zmrzlina sú verní a nerozlučiteľní kamaráti. Ak máme chuť na sladké osvieženie, tak naše kroky často smerujú práve do cukrárne so zmrzlinou. Neobyčajné druhy zmrzlín od čokoládovej, cez ovocné až po šmolkovú alebo kinder, vyčaria úsmev nielen deťom, ale aj dospelým.

ice-cream-1932465_1920Historicky vyrábaná zmrzlina bola najskôr len luxusom pre bohatých pánov, ktorí si zmrzlinu mohli dopriať napríklad po dobrej večeri. Dokonca sa hovorí, že po zmrzline sa lepšie spalo a páni tak necítili ťarchu ťažkého mäsa. Pred objavením chladničiek a mrazničiek sa na uskladnenie museli používať kamenné boxy. Vo vnútri bol ľad so slanou vodou. Možno sa čudujete prečo práve slaná voda a ako už len soľ mohla dopomôcť k ochladzovaniu zmrzliny. Soľ pomáha ľadu pohlcovať teplo, takže ochladí zmes pod bod mrazu.

Pozitívna, ale aj negatívna

Hovorí sa, že ak človek zje veľa zmrzliny, tak môže ľahko ochorieť. Paradoxom preto je, že sa odporúča najmä pri zápaloch hrdla a ústnej dutiny. Dajte si ju aj v prípade, že trpíte nechutenstvom k jedlu alebo problémom s prehĺtaním.

Dobre známe sú však aj negatíva zmrzlín, ktoré nám ponúkajú v obchodoch alebo cukrárňach. Niektoré ingrediencie v nás totižto môžu vyvolať alergickú reakciu. Rovnako tak môže pri procese výroby dôjsť k vytváraniu baktérií. Najlepšie je preto vytvoriť si zmrzlinu doma. Kombináciám sa medze nekladú a spojiť môžete všetko to, čo vám chutí. Navyše budete mať stopercentnú záruku, že v nej budú len ingrediencie, ktoré môžete a navyše bez možného rizika vzniku baktérií.

V našom hlavnom meste dokonca existuje zmrzlina, ktorá sa netopí. Práve to zvykne byť večným a najväčším problémom najmä pri deťoch, ktoré sú zvyčajne celé od roztopenej zmrzliny. V tomto prípade by tomu tak nebolo a navyše je to zmrzlina, ktorá je čiernej farby, a to vrátane kornútka. Netopenie zmrzliny spôsobuje minimum vody a použitie len čisto prírodných ingrediencií. Čiernu farbu zmrzliny vytvára čierny sezam, ktorý je podobný maku a aktívne kokosové uhlie.

Základ pre zmrzlinu

Základom pre takmer každú zmrzlinu je mlieko, jogurt alebo smotana. Ak sa rozhodnete pre citrusovú zmrzlinu, mali by ste najskôr pomaranče alebo iný druh citrusov vložiť do misky a aspoň trikrát ich preliať horúcou vodou. Týmto spôsobom sa zbavia nečistôt a vy z nich môžete získať celkom čistú kôru. Ďalšími nápaditými pochutinami môžu byť kúsky nalámanej čokolády, rozdrvené bebe keksy, karamel z trstinového cukru, lesné ovocie, mak, kávové zrnká. Takmer všetci majú zmrzlinu radšej s topingom. Ak si pripravujete zmrzlinu doma, tak použite špeciálny toping, ktorým môže byť med.

Pre odvážnejších dávame do pozornosti aj zelenú zmrzlinu, ktorá nie je vyrobená ani z kiwi, ani z jabĺk. Čo tak si strawberry-ice-cream-2239377_1920ju doma vyrobiť z rozmixovanej zelenej zeleniny. Použite baby špenát, kúsky rukoly alebo valeriánu. Spojte to s vodou, banánom, vo vode napučanými ovsenými vločkami alebo chia semiačkami a nechajte to zmraziť.

Pomaranče so smotanou

Pripravte si napríklad pomarančovú zmrzlinu so smotanou. Stačí ak z nich nastrúhate kôru a šťavu. Kôru, šťavu a 2 polievkové lyžice cukru vložíme do hrnca a privedieme k varu. Po približne piatich minútach na miernom ohni stiahneme a necháme vychladiť. K dokončeniu už len stačí primiešať 650 gramov kyslej smotany, 60 gramov práškového cukru, 20 gramov vanilkového cukru. Hotovú zmes prelejeme do vhodnej misy a poriadne uzavrieme. Vložíme do chladničky a každých 30 minút ju prešľaháme, až pokiaľ nebude dostatočne tuhá a pripravená na zjedenie.

Ilustračné foto: pixabay.com

Prečítajte si aj:

Mária Pachová

Som študentkou žurnalistiky na Katolíckej univerzite v Ružomberku. Láska k písaniu a vareniu ma priviedla na portál, ktorý mi ponúka oboje. Som rada, že sa popri škole môžem venovať tomu, čo ma naozaj baví a prinášať čitateľom zaujímavé informácie o jedle a stravovaní.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *