Levanduľové sušienky ku nedeľnej káve
Sušienky sú obľúbené pečivo detí i dospelých. Výborné sú na desiatu či olovrant k poobednej káve. Počuli ste už však o levanduľových sušienkach?
Kvety levandule sú voňavé a zdravé. Hodia sa do domácej lekárničky, ale aj do kuchyne. Práve z týchto liečivých a voňavých kvetov si viete v kuchyni pripraviť rôzne chutné dobroty. Jednou z d dobrôt sú aj levanduľové sušienky, ktorých prípravu zvládnete hravo. Do ich prípravy môžete zapojiť aj vašich najmenších pomocníkov, pri roztláčaní sušienok budú určite nápomocní a zároveň aj šťastní.
Na levanduľové sušienky budeme potrebovať:
- 110 g masla
- 1 ks celé vajce
- 1 ks žĺtok
- 100 g práškového cukru
- 200 g hladkej múky
- ½ prášku do pečiva
- 2 PL levanduľových kvetov
- 1 PL mletých mandli, štipka soli
Ako na levanduľové sušienky:
Najprv si vyšľaháme celé vajíčko s práškovým cukrom do peny. Pomaly pridávame všetky zvyšné prísady – nastrúhané maslo, žĺtok, preosiatu hladkú múku, kypriaci prášok do pečiva, štipku soli, levanduľové kvietky a mleté mandle alebo kúsky čokolády. Z masy si vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme približne 1 hodinu odpočívať v chladničke. Plech si vystelieme papierom na pečenie. Zo stuhnutého cesta si vytvarujeme rovnomerné guľôčky a roztlačíme ich do tvaru sušienok. Levanduľové sušienky pečieme vo vyhriatej rúre pri 180° Celzia približne 12 minút.