Špeciality ruskej kuchyne
V období cárskeho Ruska sa cársky dvor vyznačoval obrovským plytvaním surovín, niektoré pokrmy sa pripravovali podľa receptov z Byzantskej ríše. Jednoduchý ľud bol chudobní a ich každodenné jedlo pozostávalo z chleba, mlieka, obilnín a mliečnych výrobkov.
Významnou surovinou sa stali zemiaky, ktoré Peter I. Veľký doviezol z Holandska. Spočiatku ich ruské obyvateľstvo nechcelo prijať a nazývali ich diablove jablko. V polovici 19. storočia ich však začali hromadne sádzať a zemiaky sa stali druhým chlebom. Dodnes sú dôležitou surovinou ruskej kuchyne.
Populárnym pokrmom v ruskej kuchyni je aj kaša, či už z prosa, ovsa, pšenice alebo jačmeňa dochucovaná orechmi, ovocím a škoricou.
Stolovanie sa v Rusku začína tzv. zákuskami, čo sú studené miešané predkrmy, pozostávajúce z rôznych druhov mäsa, šunky, klobás, syrov, zeleninových šalátov, čerstvých a konzervovaných rýb, kaviáru s maslom a ražným chlebom či upravenej zverine. Dokonca ako samostatný predkrm servírujú aj solené uhorky. Popularita narastá aj teplým predkrmom ako sú napríklad upravené vaječné pokrmy, varené a pečené mäsá, vnútornosti, pečené alebo vyprážané plnené lievance či pirôžky s rybacím alebo jatočným mäsom.
V ruskej kuchyni poznajú 4 druhy polievok – teplé (супы горячие), studené (супы холодные) a vývary (супы прозрачные) a krémové polievky (супы пюреобразные). Základnou surovinou ruských polievok je mlieko, chlebový kvas, rybací, mäsový, hubový alebo dokonca ovocný či zeleninový vývar.
V Rusku sa konzumuje ako hlavné jedlo predovšetkým hovädzie, teľacie, baranie, jahňacie, bravčové, dokonca aj kozľacie mäso, a samozrejme hydina. Pri tejto obrovskej krajine, nie je divu, že je bohatá na zverinu, morské aj sladkovodné ryby a iné morské živočíchy, ktoré sa tešia čím ďalej, tým väčšej obľube nie len v Rusku ale aj na celom svete. Konzumujú sa hlavne vyza, losos, amur, jeseter, aljašská treska, tolstobik a mnohé iné, niekedy aj morské raky a kraby.
Poznáte kaviár malosol? Rusko je jeho najväčším dodávateľom aj výrobcom. Poznáme dva druhy: červený a čierny.
Špeciality ruskej kuchyne:
- Boršč – polievka, ktorej základom je vývar z kostí a mäsa, väčšinou hovädzieho, doň sa pridáva červená kapusta, mrkva, cibuľa, cesnak a čierne korenie. Boršč sa konzumuje s kyslou smotanou.
- Rassolnik – kyslo- slaná polievka z nakladanej zeleniny, ktorej základom je uhorkový nálev so zemiakmi, zeleninou, smotanou a hydinovým mäsom.
- Šči – ide o kapustovú polievku, do ktorej pridáme mäso, mrkvu, korenie a samozrejme smotanu.
- Ašlik – podobá sa tureckému „šiš kebabu“. Ide o marinované kúsky mäsa s cibuľou grilovaných na ražni.
- Pelmeně – malé taštičky, niečo ako naše pirohy, ktoré sú plnené mäsom. Varia sa rovnako ako pirohy vo vode a konzumujú sa s maslom alebo smotanou.
- Bliny – palacinky z pšeničnej múky, pohanky alebo iných obilnín, ktoré sa podávajú aj na slano aj na sladko. Slané sa podávajú s maslom alebo obľúbenou ruskou smotanou.
- Hovězí Stroganoff – je jedlo, ktoré veľmi dobre poznáme aj v našej krajine a mimoriadne ho obľubujeme. Pre tých, ktorí ho predsa len nepoznajú ide o kúsky hovädzieho mäsa s cibuľou, hubami, niekedy aj kyslou uhorkou. V Rusku sa podávajú zo smotanou. My ho varíme s horčicou a worchestrovou omáčkou.
- Syrniki – tvarohové lievance podávame s džemom, medom alebo smotanou.
Mnohé prvky ruskej kuchyne už prenikli aj k nám. Napríklad obľúbená ruská zmrzlina, ktorú môžete vidieť v ruke nejakého Rusa aj v zime.
Ilustračné foto: visualhunt.com