ReceptySlané pečivo

Silvestrovské chuťovky

Rozhodli ste sa na Silvestra usporiadať oslavu pre priateľov a teraz premýšľate čo pre nich pripraviť? Začítajte sa do jednoduchých receptov, ktoré nie sú náročné na prípravu, potešia hostí a spríjemnia párty lákavými chuťami a vôňami.

Pagáčiky z údeného syra

Potrebujeme: 450 g hladkej múky, 250 g masla, 250 g strúhaného syra, 40 g kvasníc, 3 dcl kyslej smotany , 2 čl soli, 1 vajíčko do cesta, 1 vajíčko na potretie, údený syr na posypanie

Postup: Kvasnice namrvíme do múky, pridáme nastrúhané maslo, syr, vajíčko a smotanu. Vypracujeme cesto, necháme podkysnúť. Cesto vyvaľkáme, vykrajujeme pagáčiky, ktoré potierame vajíčkom a posypávame syrom (rascou, sezamom, ľanovým semenom, chilli,..). Pečieme pri 180°C dozlatista.

Tatarák z údeného lososa

Potrebujeme: 150 g údeného lososa, 2 menšie cibuľky, 1 čl citrónovej šťavy, 1 čl olivového oleja, 1 čl dijonskej horčice, mleté čierne korenie

Postup: Lososa a cibuľku posekáme nadrobno alebo pomelieme na mlynčeku. Pridáme zvyšné suroviny, premiešame, dochutíme horčicou, morskou soľou a mletým čiernym korením. Podávame s upečenými bagetkami alebo toastami a servírujeme na listoch zeleného šalátu.

Slaninkové muffiny

Potrebujeme: 200 g prerastenej slaninky, 1 väčšia cibuľa, 2 šálky polohrubej múky, 1/2 balíčka prášku do pečiva, 1 čl soli, 2 vajcia, 1 kyslá smotana, 1 dcl mlieka

Postup: Slaninku pokrájame na malé kocky, osmažíme, vyberieme a vo výpeku osmažíme nadrobno posekanú cibuľku, tú vyberieme ku slaninke a necháme vychladnúť. V mise zmiešame múku, prášok do pečenia, vajíčka, smotanu a mlieko, vymiešame, pridáme slaninku s cibuľkou a premiešame. Pečieme vo formičkách na muffiny alebo v košíčkoch, môžeme posypať sezamom alebo ešte horúce syrom.

Slimáčiky z tofu

Potrebujeme: 300 g hrubej múky, 200 g hladkej múky, 250 g masla, 100 g údeného tofu, 100 ml mlieka, 20 g kvasníc, 1 čl cukru do kvásku, 2 čl soli, 1 vajíčko na potieranie

Postup: Z múky, cukru, mlieka, kvasníc, soli a 70 g postrúhaného tofu vymiesime cesto, ktoré necháme podkysnúť. Vykysnuté cesto ešte raz vymiesime a rozdelíme na 6 rovnakých častí, ktoré vyvaľkáme na 1 cm hrubé placky. Každú placku krájame na trojuholníčky , tie zavinieme a ukladáme na vymastený plech. Potierame vyšľahaným vajíčkom, posypávame zvyškom postrúhaného tofu a pečieme dozlatista. Ešte horúce môžeme posypať údeným tvrdým syrom.

Foto: sxc.hu

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *