
Jedlá, ktoré by sa nemali ohrievať v mikrovlnnej rúre
Predtým ako si budete chcieť ohriať kurča z predošlého večera, mali by ste si prečítať niekoľko dobrých rád a upozornení o zohrievaní jedál v mikrovlnnej rúre alebo tiež o ich skladovaní.
Zohrievanie večere sa pomaly stáva istým zaužívaným spôsobom života. Takáto možnosť sa najčastejšie využíva v piatok večer, pri čistení chladničiek alebo ak sa jednoducho chcete zbaviť jedla čo najrýchlejšie. V takomto prípade sa stáva mikrovlnná rúra vaším najlepším a najefektívnejším pomocníkom v kuchyni. Výskumy však dokazujú, že ohrievanie vašich obľúbených jedál vám môže uškodiť a spôsobiť dokonca zdravotné problémy. Ešte väčšie nebezpečenstvo nastane, ak boli takéto jedlá pred ohrievaním nesprávne uložené.
Podľa vyjadrení odborníkov dochádza pri ohrievaní jedla v mikrovlnke k absorpcii mikrovlnného žiarenia potravinami, pričom dochádza k znehodnoteniu výživných látok. Tento spôsob ohrevu jedla sa považuje za najrýchlejší a najpohodlnejší, no zároveň sa pri ňom strácajú vitamíny a antioxidanty. Predstavíme vám preto niekoľko bežných potravín, ktoré by po ohrievaní v mikrovlnnej rúre, či po nesprávnom uložení, mohli byť pre vaše zdravie nebezpečné.

Vo všeobecnosti platí, že huby by sa mali konzumovať okamžite apo dôkladnej príprave. V tomto prípade je teda prihrievanie v mikrovlnnej rúre úplne vylúčené. Proteíny, ktoré huby obsahujú, by mohli po druhom ohriatí úplne zmiznúť, a to by pre náš žalúdok nebola dobrá správa. Ak by ste huby nechceli hneď po zbere využiť na polievku či iné pokrmy, uskladnite ich v mrazničke.

Ak sa vám z obeda zvýši ryža, mali by ste ju použiť skôr na prípravu sladkého ryžového nákypu. Dlhé skladovanie uvarenej aj neuvarenej ryže v nej môže vytvoriť spóry nebezpečných baktérií, ktoré by dokonca mohli spôsobiť otravu jedlom. V prípade, že sa uvarená ryža skladuje pri izbovej teplote, sa tieto baktérie zdvojnásobujú a môžu produkovať jedy spôsobujúce hnačku či vracanie. Ohrievaním ryže v mikrovlnnej rúre sa týchto jedov určite nezbavíte.
Podobne to funguje aj pri zemiakoch. Ak ich uvarené skladujete pri izbovej teplote alebo na ešte teplejšom mieste, rátajte s tým, že týmto spôsobom len podporujete rozšírenie ojedinelej, no vzácnej baktérie botulinum. Tejto baktérie sa nezbavíte ani rýchlym ohriatím v mikrovlnnej rúre.
foto: pixabay.com




