ČlánkyMagazínZaujímavosti a nápady

Nečakaná návšteva je za dverami. Ako sa dá rýchlo vynájsť?

Predstavte si, že konečne máte čas na oddych po dlhom dni v práci a vám z ničoho nič  ktosi klope na dvere. Z pokojného večera máte zrazu v hlave  otázku – čo im ponúknem? V takejto situácii je dôležité ostať pokojný a myslieť na to, že aj z bežných domácich zásob sa dá vykúzliť rýchle a chutné pohostenie pre návštevy.

Asi najjednoduchším spôsobom ako zaplniť stôl pred návštevou je vybrať zo špajze všetky ukryté zásoby slaných aj sladkých maličkostí ako tyčinky, čipsy či chrumky. Ďalší nenáročný krok, ktorý môžete urobiť je pokrájať rožky a spraviť z nich svetoznáme jednohubky s čímkoľvek. Ak však chcete byť tvoriví a vložiť do pohostenia pre návštevu viac invencie, držte sa našich rád.

Zdravo a predsa chutne

Vo svete, ako aj u nás doma, sa začal rozširovať trend zdravého stravovania.  Prispôsobuje sa mu stále viac ľudí. Skúste preto aj vy pripraviť niečo, čo príliš nezaťaží žalúdky vašich hostí. Dobrým príkladom sú aj známe dipy. V skratke, je to iba omáčka s prídavkom rôznych surovín a korenín plných chutí a vôní. Do taveného syra pridajte smotanu na šľahanie, cesnak, citrónovú šťavu a korenie, ktoré preferujete. Všetko to zmixujte a za pár minút máte pripravený výborný predkrm, ktorý sa odporúča servírovať v malej mištičke. K dipu pridajte na tyčinky pokrájanú uhorku, mrkvu, kaleráb či papriku.

Blysnite sa farebným šalátom

Pokiaľ máte doma sterilizovanú tekvicu s červenou repou, skúste pripraviť rýchly a ľahký šalát. Ak to nemáte, obmeňte to napríklad červenou kapustou. Do toho pridajte kukuricu, hrášok, poprípade aj uvarenú mrkvu. Primiešajte tatársku omáčku alebo kyslú smotanu a šalát dostane krásnu ružovkastú farbu. K tomuto jedlu sa najviac hodí chlieb. Bude chutiť lepšie, ak ho nakrájaný zapečiete na pár minút v rúre s kúskami cesnaku a na záver pokvapkáte olivovým olejom.

Pochúťka z detstva

Zvyčajne sa návšteva teší na sladké koláče alebo torty. Ak sa však objaví nečakane, nemôže čakať umelecké diela. Preto len využite výdobytok modernej doby a spravte nevarený čokoládový puding. Základom dobrého pudingu sú banány alebo iné mäkké ovocie ako jahody alebo marhuľový kompót. V žiadnom prípade však nevylejte kompótovú šťavu do umývadla. Pridajte do dezertu piškóty a prelejte ich šťavou, aby boli sladšie a mäkšie. Miesto tradičného kryštálového cukru skúste použiť med, vanilkový cukor alebo škoricu.

Ponúknuť návšteve kávu, čaj alebo niečo tvrdšie je samozrejmé. No ak im pripravíte mliečny koktail, určite im vyrazíte dych. Možností je mnoho, záleží na chuti a dostupných ingredienciách. Do vychladeného mlieka pridajte čerstvé mäkké ovocie, cukor alebo med, asi minútu prešľahajte v mixéri a pred podávaním dozdobte lístkami mäty, kakaom a škoricou.

Ilustračné foto: pixabay.com

 

Mária Pachová

Som študentkou žurnalistiky na Katolíckej univerzite v Ružomberku. Láska k písaniu a vareniu ma priviedla na portál, ktorý mi ponúka oboje. Som rada, že sa popri škole môžem venovať tomu, čo ma naozaj baví a prinášať čitateľom zaujímavé informácie o jedle a stravovaní.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *