
Orzo, risoni, frigola, kritharaki, slovenská ryža, broky a tarhoňa – aké sú medzi nimi rozdiely?
Ak sa niekedy postavíte pred regál s cestovinami a uvidíte malé oválne zrniečka, drobné guľôčky či tarhoňu, možno vás napadne: „Veď to je všetko skoro to isté!“ Pravda je však o čosi zaujímavejšia. Tieto malé druhy cestovín majú rozdielny pôvod, tvar aj typické využitie. Poďme si ich prehľadne porovnať.
Orzo – malý jačmeň z Talianska
Názov orzo v taliančine znamená „jačmeň“, no v kuchyni ide o malé oválne cestoviny, ktoré tvarom pripomínajú ryžu. Taliani ich používajú všestranne: do polievok, šalátov, rizotových jedál či ako prílohu namiesto ryže. Uvarené orzo má jemnú štruktúru a dobre sa spája s omáčkami, vývarom či zeleninou.
Risoni – cestovina v tvare ryže
Risoni sú v podstate rovnaké ako orzo. Rozdiel je len v názve: riso znamená po taliansky „ryža“. Tvar aj použitie sú totožné. Často ide skôr o marketingový alebo regionálny rozdiel medzi výrobcami.

Frigola – menej známa sestra
Frigola (niekedy zamieňaná s názvom fregola, čo je ale iný druh cestoviny zo Sardínie) sa v niektorých krajinách používa ako pomenovanie pre rovnaký typ ryžovitých cestovín, aké poznáme ako orzo či risoni. Môže mať mierne odlišný tvar – kratší, sploštený alebo špicatý – no funkčne ju môžete používať rovnako.
Kritharaki – verzia z Grécka
Kritharaki (κριθαράκι) je grécky názov pre ten istý typ cestoviny, ktorý Taliani volajú orzo alebo risoni. V gréckej kuchyni je to veľmi bežná surovina, hlavne v jedlách ako giouvetsi – dusené mäso (často jahňacie alebo hovädzie) s paradajkovou omáčkou a kritharaki, pečené v rúre, kritharaki salata – grécky cestovinový šalát, alebo ako príloha namiesto ryže.

Slovenská ryža – domáci názov pre „orzo“
Na Slovensku sa orzo a risoni predávajú najčastejšie pod názvom slovenská ryža. Ide o rovnaký typ cestoviny, určený predovšetkým do vývarov, zeleninových polievok či ako jemná príloha. Ak v zahraničnom recepte nájdete „orzo“, pokojne siahnite po slovenskej ryži – funguje perfektne.
Broky – malé guľôčky do polievky
Broky sú drobné guľaté cestoviny, ktoré sa u nás spájajú najmä s detstvom a rajčinovou polievkou. Na rozdiel od orza majú guľatý tvar a po uvarení vytvoria v polievke jemnú, hustejšiu štruktúru. Sú ideálne do vývarov alebo hustých zeleninových polievok, kde dodajú telu aj objem.
Tarhoňa – tradičná klasika s orieškovou chuťou
Tarhoňa má pôvod v maďarskej kuchyni (so stopami v tureckej). Ide o malé guľaté alebo nepravidelné kúsky cestoviny, ktoré sa tradične nasucho opražia na tuku ešte pred varením. Tým získajú typickú orieškovú chuť a zlatistú farbu. Tarhoňa sa najčastejšie podáva ako príloha namiesto ryže, dusená na cibuľke a vývare, no výborne chutí aj v polievkach.

Malé cestoviny, veľké možnosti
Či už varíte talianske „rizoto“ z orza, domáci vývar s brokmi alebo tradičnú tarhoňu k perkeltu, tieto malé cestoviny dokazujú, že netreba vždy siahať po špagetách či penne. Každý tvar má svoje miesto a využitie – stačí si vybrať podľa receptu alebo chuti. Vyskúšajte orzo či iné malé cestoviny v našom recepte na svieži šalát.
Foto orzo, risoni: Shutterstock.com




