CestovinyHlavné jedláReceptyTop

Tekvicové orzo s kozím syrom

Jeseň praje teplým, voňavým a farebným jedlám. Tekvicové orzo je presne také – sýto oranžové, krémové a plné jemne sladkej chuti pečenej tekvice. V kombinácii s mrkvou, tekvicovými semienkami a kozím syrom vznikne jedlo, ktoré zahreje a zasýti, no pritom pôsobí ľahko a sviežo. Je to ideálna voľba na rýchly obed alebo večeru. Vyzerá ako z reštaurácie, no zvládneme ju pripraviť pohodlne aj doma.

Prihláste sa do newslettra

Tipy na recepty, pozvánky na akcie a súťaže.

Recept na tekvicové orzo s kozím syrom

Suroviny:

  • 250 g orzo cestovín (alebo risoni, slovenská ryža)
  • 300 g tekvice (napr. hokkaido alebo maslovej)
  • 1 väčšia mrkva
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica masla alebo olivového oleja
  • 700 ml zeleninového vývaru
  • 100 g čerstvého kozieho syra
  • 6 sušených paradajok
  • 2 lyžice tekvicových semienok
  • hrsť čerstvej rukoly alebo poľníčka
  • soľ, čierne korenie, štipka muškátového orieška
Tekvicové orzo s kozím syrom.
Tekvicové orzo s kozím syrom.

Postup:

Najprv si tekvicu a mrkvu nakrájame na menšie kocky, pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 20 minút, kým nezmäknú a nezačnú sa karamelizovať.

V hlbšej panvici alebo kastróle si na masle orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Keď zmäknú a rozvoňajú sa, pridáme orzo a krátko ho opražíme, aby sa obalilo v tuku. Postupne prilievame horúci vývar – vždy len toľko, aby sa orzo zakrylo, a miešame, podobne ako pri príprave rizota. Pokračujeme, kým nie je cestovina mäkká, no stále má jemne pevné jadro.

Potom pridáme pečenú tekvicu a mrkvu, premiešame a necháme chvíľu spolu prevariť, aby sa chute prepojili. Nakoniec vmiešame rozdrobený kozí syr, ktorý jedlu dodá krémovosť a jemnú kyselkavú chuť.

Pred podávaním posypeme tekvicovými semienkami, môžeme dozdobiť aj na tenko nakrájanými sušenými paradajkami. Pridáme aj pár listov rukoly – pre čerstvosť a kontrast farieb. Ihneď podávame.

Tip na záver

Orzo chutí skvelo aj na druhý deň – stačí ho jemne zohriať s kvapkou vývaru alebo vody. Tekvicové orzo s kozím syrom je malý jesenný zázrak na tanieri – jednoduché, krémové a plné farieb. Také, ktoré nás prenesie do kuchyne, kde vonia pečená zelenina a všetko má svoj pokojný rytmus. PS: Ak vám kozí syr nechutí, pokojne ho zameňte za parmezán.

Foto tekvicové orzo s kozím syrom: Shutterstock.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *