Ošúpte cesnak za pár sekúnd
Cesnak možno považovať za kráľa kuchyne. Používame ho skutočne veľmi často. Jeho výrazná vôňa i chuť dodajú jedlu šmrnc. Niekedy nás však šúpanie cesnaku môže zdržať či dokonca znervózňovať, najmä ak šupka nie je dostatočne suchá a dole ide len ťažko. Existuje však niekoľko šikovných trikov, ktoré nám to uľahčia.
- Jednotlivé strúčiky cesnaku položte na denko alebo pracovnú dosku a plochou stranou širšieho noža cesnak jemne pritlačte. Konce odrežte a šupka pôjde dole aj sama.
- Alebo vyskúšajte trošku hlučnejší trik. Vložte celú hlávku alebo len zopár strúčikov cesnaku do zaváraninovej fľaše, uzatvorte poklop a traste ňou, až kým sa šupky neoddelia od cesnaku. Ak nemáte fľašu, použite dve misky alebo misku s tanierikom.
- Pokiaľ máte dobrý lis na cesnak, môžete doňho vložiť aj neošúpané strúčiky. Cesnak sa pretlačí von a suchá šupka ostane dnu. Nevýhodou však je, že nejaká časť cesnaku ostane prilepená na šupke a zbytočne prídete o časť cesnaku.
- Tí praktickejší môžu staviť na istotu. V obchodoch totiž možno nájsť špeciálnu lúpačku na cesnak. Ide o silikónovú trubičku, do ktorej jednoducho vložíte strúčiky cesnaku bez tvrdého konca, jemne pritlačíte a pováľate trubičku po pracovnej doske. Cesnak bude krásne ošúpaný a odpad z trubičky jednoducho vysypete.
Foto: pixabay.com