Palacinky na viacero spôsobov

Niektoré gazdinky alebo mamky sa možno schválne vyhýbajú príprave palaciniek. Poznáte to, keď sa vám hneď prvá palacinky nepodarí a rozpadne sa priamo na panvici. Pre iné ženy sú ich palacinky možno príliš mastné, a to môže patriť k ďalšiemu dôvodu, prečo sa im túto dobrotu pre deti nechce pripravovať. Možno pri ich príprave robíte niekoľko chýb, ktoré ak odstránite, bude sa vám hneď jednoduchšie piecť.

Základom pri pečení je vždy správna konzistencia cesta. Zvyčajne sa na pol litra pridajú dve vajíčka, 250 gramoc hladkej múky, trochu soli a maslo či olej. Musíte odhadnúť tú správnu konzistenciu. Cesto nesmie byť ani príliš husté, ani riedke.

Ak sa vám zdá, že vaše cesto nie je dostatočne nadýchané, tak namiesto malej varešky pri miešaní, použite radšej veľkú metlu a vyšľahajte cesto. Rovnako tak sa odporúča aj pred pečením najskôr zvlášť vyšľahať bielka. Týmto spôsobom dostanete do cesta vzduch a bude tak krásne nadýchané a vláčne.

Namiesto toho, aby ste zakaždým dávali maslo alebo olej na panvicu a počkali pokiaľ sa rozohreje, tak ho pridajte priamo do cesta. Prilejte dve lyžice kvalitného oleja alebo masla a poriadne prešľahajte. Palacinky nebudú tak mastné, ale naopak jemné, krásne tenké a dokonca by sa vám mala podariť aj prvá palacinka. Nebude sa pripaľovať ani trhať.pancake-2303583_1920

Ak by sa vám aj napriek tomu palacinky začali trhať, môže za to aj nedočkavosť. Nalejte necelú naberačku cesta na panvicu, rovnomerne rozložte a nechajte piecť, až pokiaľ nebude cesto po celej ploche matné a pevné. Až keď uvidíte, že konzistencia palaciniek je pevná, tak môžete obrátiť a upiecť aj z druhej strany. V prípade, že by ste obracali nedopečené cesto, tak sa vám roztrhne. Ak máte v záľube aj nezvyčajné triky, tak vyskúšajte palacinky obracať vyhadzovaním.

Z klasických palaciniek poznáme aj iné druhy, ktoré obľubujú v jednotlivých krajinách. V Amerike sú top favoritom takzvané pancakes. Práve tu sú absolútnou raňajkovou klasikou. Základom je nezabudnúť na nich dať javorový sirup.

Možno to bude pre niekoho prekvapivé, no palacinky sa dajú prirpaviť aj bez mlieka. Navyše je to vhodné najmä pre tých, ktorý majú antoleranciu na laktózu. V recepte, kde nepoužívame mlieko je nutné pridať pšeničnú múku alebo pohánkovú. V tomto prípade sú palacinky celkom bezlepkové.

V recepte na palacinky sa dá nahradiť takmer všetko. Namiesto múky pridajte celé alebo pomleté ovsené vločky. Takéto ovsené palacinky sú nielen chutné a značne výživné, ale aj diétne.

Najobľúbenejšie recepty sú snáď také, kde si ingrediencie stačí odvážiť alebo odmerať v hrnčeku. Takýmto receptom hovoríme hrnčekové. Týmto spôsobom sa dajú pripraviť aj palacinky. Potrebujeme 3 hrnčeky hladkej múky, 3 hrnčeky polotučného mlieka, 4 vajíčka, 1 polievková lyžica kryštálového cukru a štipku soli.

pancake-577386_1920Palacinky môžete pripraviť aj naslano. Do cesta pridajte napríklad špenát, upečte zelené palacinky a naplňte ich kuracím mäsom.

Skvelým nápadom je z palaciniek vytvoriť palacinkovú tortu. Tú má v obľube snáď každý a jedinú vec, ktorú preto musíte spraviť je napiecť veľa palaciniek. Dôležitou súčasťou je aj plnka, ktorá nebude narozdiel od klasickej torty obsahovať maslo. Jednou z najklasickejších plniek do palacinkovej torty je šľahačka so stužovačom, prípadne nutela, lekvár alebo tvaroh s vanilkovým cukrom. Vybranú plnku treba natrieť na palacinku, zakryť ju ďalšou palacinkou a opäť natrieť. Opakujte to do takej výšky, akej len chcete.

Akýkoľvek recept si vyberiete, rozhodne s ním uspejete nielen u detí, ale aj u dospelých. 

Ilustračné foto: pixabay.com

Prečítajte si aj:

Mária Pachová

Som študentkou žurnalistiky na Katolíckej univerzite v Ružomberku. Láska k písaniu a vareniu ma priviedla na portál, ktorý mi ponúka oboje. Som rada, že sa popri škole môžem venovať tomu, čo ma naozaj baví a prinášať čitateľom zaujímavé informácie o jedle a stravovaní.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *