Pečený čaj: kombinácia sladkého a zdravého
Čaj je najmä v týchto chladných dňoch povinnou výbavou každého. Vybrať si môžete zo širokej palety ovocných, bylinkových, exotických, sypaných, ale aj pečených čajov.
Ak máte už dosť klasických čajových vrecúšok a ste aspoň trochu odvážni, vyskúšajte niečo lahodné, čo si môžete vytvoriť aj v domácom prostredí bez väčšej námahy. V posledných rokoch zažíva pečený čaj stále väčšiu popularitu. Nie je to však výstrelkom dnešnej modernej doby. Jeho lákavú chuť a blahodárne účinky poznali už naše babičky. Ovocný pečený čaj je stopercentne prírodný bez umelých farbív, aróm či konzervantov. Pokiaľ si čaj pripravujete sami doma, môžete ho urobiť presne podľa vlastným predstáv a hlavne sa nebojte ovocie mixovať.
Základom pečeného čaju je ovocie, ktoré môže byť čerstvé aj mrazené. Zhruba polovicu tohto čaju by mali tvoriť kyslejšie druhy ako napríklad ríbezle. Kombinovať však môžete všetko čo vám príde pod ruku. Medzi najobľúbenejšie ovocie používané na pečený čaj sú jablká, hrušky, pomaranče, ale aj slivky, višne či brusnice. Fantázii sa medze nekladú.
Pokiaľ už máte pohár s pečeným čajom dôkladne ukrytý v chladničke je len na vás, akým spôsobom si ho pripravíte. V priebehu horúcich dní môže byť aj pečený čaj osviežením. Stačí dať do pohára dve až tri lyžičky ovocného koncentrátu a zaliať ho vodou. Tým najväčším potešením je však pečený čaj po lyžovačke alebo po prechádzke zimným lesom, keď neexistuje nič lepšie ako horúci, zdravý a pritom sladký nápoj. Najlepšie je to, že ovocie z čaju potom môžete skonzumovať.
Príprava pečeného čaju
Základom je, aby ste vybranej suroviny mali aspoň 2 kilá. Na prvý pohľad sa vám to možno bude zdať príliš veľa, no po tepelnej úprave sa ovocie o niečo zmenší. Na túto hmotnosť si pripravte 1,25 kg kryštálového cukru, dva citróny a aromatické korenia akými sú škorica, klinčeky alebo aníz. Ak pripravujete pečený čaj len pre dospelých, môžete pridať aj niečo, čo organizmus ešte viac ohreje. Dva decilitre rumu alebo griotky čaj ešte o niečo vylepšia.
O pečenom čaji už bola menšia zmienka v článku o domácom čaji, no teraz sa naň pozrieme ešte detailnejšie. Najskôr musíte ovocie poriadne poumývať a až tak s ním môžete začať pracovať. Nakrájajte ho na malé kúsky a v prípade hrušiek a jabĺk sa nemusíte zbavovať šupky. Vo väčšej miske spolu zmiešajte nakrájané ovocie, olúpaný citrón nakrájaný na plátky, cukor, korenie a podľa chuti aj alkohol. Rúru si rozohrejte na 220°C a na plech si rovnomerne rozložte priravenú ovocnú zmes. Pečenie bude trvať približne trištvrte hodiny, záleží to však hlavne od toho, kedy ovocie pustí šťavu, preto ho priebežne kontrolujte. Medzitým si pripravte sklenené poháre, napríklad od zavaraninových fliaš, ktoré budete neskôr hotovou zmesou plniť. Ešte pokiaľ bude ovocie horúce, nalejte ho do fliaš a obráťte na päť minút hore dnom.
Ilustračné foto: pixabay.com