Dezerty a múčne jedláReceptySezónne receptyTop

Halloweenske cupcakes s tekvicovým pyré

Halloween je ideálny čas na hravé recepty a sladké strašenie. My sme sa pustili do prípravy nadýchaných cupcakes, do ktorých sme ukryli kúsok jesene v podobe voňavého tekvicového pyré. Ozdobili sme ich krémom s krásnym oranžovým odtieňom získaným čisto prírodne – tekvicou, mrkvou a štipkou kurkumy. Výsledok? Strašidelne chutné a hravo jesenné!

Prihláste sa do newslettra

Tipy na recepty, pozvánky na akcie a súťaže.

Potrebujeme (na 12 ks):

Cesto:

  • 200 g hladkej múky
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • ½ ČL sódy bikarbóny
  • ½ ČL škorice
  • štipka muškátového orieška
  • štipka soli
  • 2 vajcia
  • 120 g kryštálového cukru
  • 80 ml rastlinného oleja
  • 150 g tekvicového pyré (napr. z pečenej tekvice hokkaido)
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 60 ml mlieka

Krém:

  • štipka mletej kurkumy (na špičku noža – pre sýtejší odtieň)
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml smotany na šľahanie (min. 33 %)
  • 3 PL práškového cukru
  • pár kvapiek vanilkového extraktu
  • 1 PL hustého tekvicového pyré
  • 2 ČL čerstvej mrkvovej šťavy (alebo ½ ČL mrkvového prášku)

halloween cupcakes s tekvicovým pyré
halloween cupcakes s tekvicovým pyré

Postup:

Ako prvé si predhrejeme rúru na 180 °C a pripravíme formu na muffiny s papierovými košíčkami. Potom začneme cestom. V jednej mise zmiešame múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, škoricu, muškátový oriešok a soľ. V druhej mise vyšľaháme vajcia s cukrom do peny, pridáme olej, tekvicové pyré, vanilku a mlieko. Všetko dobre premiešame. Suché suroviny prisypeme k mokrým a len jemne premiešame, aby cesto zostalo nadýchané. Cesto si rozdelíme do košíčkov asi do ⅔ a pečieme 18–20 minút, kým sú zlatisté a špajdľa po zapichnutí vyjde suchá. Necháme úplne vychladnúť.

Krém a zdobenie:

V mise si vyšľaháme mascarpone s práškovým cukrom a vanilkou dohladka. V inej nádobe vyšľaháme smotanu na tuhú šľahačku. Následne opatrne spojíme mascarpone a šľahačku, pridáme tekvicové pyré, mrkvovú šťavu a štipku kurkumy. Všetko jemne prešľaháme, kým vznikne hladký, nadýchaný krém s krásnym prírodným oranžovým odtieňom. Krém potom naplníme do cukrárskeho vrecka a na vychladnuté cupcakes zdobíme špičkou. Môžeme doplniť aj halloweenskymi dekoráciami – netopiere, duchovia či malé tekvičky dodajú dezertu efektný vzhľad.

Tip:

Kurkumu pridávame len v malom množstve, aby neovplyvnila chuť krému. Tekvica a mrkva sa postarajú o jemnú sladkosť aj krásnu jesennú farbu.

Foto halloweenske cupcakes s tekvicovým pyré: Shutterstock.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *