
Halloweenske cupcakes s tekvicovým pyré
Halloween je ideálny čas na hravé recepty a sladké strašenie. My sme sa pustili do prípravy nadýchaných cupcakes, do ktorých sme ukryli kúsok jesene v podobe voňavého tekvicového pyré. Ozdobili sme ich krémom s krásnym oranžovým odtieňom získaným čisto prírodne – tekvicou, mrkvou a štipkou kurkumy. Výsledok? Strašidelne chutné a hravo jesenné!
Potrebujeme (na 12 ks):
Cesto:
- 200 g hladkej múky
- 1 ČL prášku do pečiva
- ½ ČL sódy bikarbóny
- ½ ČL škorice
- štipka muškátového orieška
- štipka soli
- 2 vajcia
- 120 g kryštálového cukru
- 80 ml rastlinného oleja
- 150 g tekvicového pyré (napr. z pečenej tekvice hokkaido)
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 60 ml mlieka
Krém:
- štipka mletej kurkumy (na špičku noža – pre sýtejší odtieň)
- 250 g mascarpone
- 200 ml smotany na šľahanie (min. 33 %)
- 3 PL práškového cukru
- pár kvapiek vanilkového extraktu
- 1 PL hustého tekvicového pyré
- 2 ČL čerstvej mrkvovej šťavy (alebo ½ ČL mrkvového prášku)

Postup:
Ako prvé si predhrejeme rúru na 180 °C a pripravíme formu na muffiny s papierovými košíčkami. Potom začneme cestom. V jednej mise zmiešame múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, škoricu, muškátový oriešok a soľ. V druhej mise vyšľaháme vajcia s cukrom do peny, pridáme olej, tekvicové pyré, vanilku a mlieko. Všetko dobre premiešame. Suché suroviny prisypeme k mokrým a len jemne premiešame, aby cesto zostalo nadýchané. Cesto si rozdelíme do košíčkov asi do ⅔ a pečieme 18–20 minút, kým sú zlatisté a špajdľa po zapichnutí vyjde suchá. Necháme úplne vychladnúť.
Krém a zdobenie:
V mise si vyšľaháme mascarpone s práškovým cukrom a vanilkou dohladka. V inej nádobe vyšľaháme smotanu na tuhú šľahačku. Následne opatrne spojíme mascarpone a šľahačku, pridáme tekvicové pyré, mrkvovú šťavu a štipku kurkumy. Všetko jemne prešľaháme, kým vznikne hladký, nadýchaný krém s krásnym prírodným oranžovým odtieňom. Krém potom naplníme do cukrárskeho vrecka a na vychladnuté cupcakes zdobíme špičkou. Môžeme doplniť aj halloweenskymi dekoráciami – netopiere, duchovia či malé tekvičky dodajú dezertu efektný vzhľad.
Tip:
Kurkumu pridávame len v malom množstve, aby neovplyvnila chuť krému. Tekvica a mrkva sa postarajú o jemnú sladkosť aj krásnu jesennú farbu.
Foto halloweenske cupcakes s tekvicovým pyré: Shutterstock.com






