PR články a tlačové správy

Penam originálne a chutné recepty nielen pre vegánov

Poznáte vegánsky jedálny lístok? Jeho základom je strava bez akýchkoľvek živočíšnych potravín. Skladá sa teda z celozrnných produktov, ovocia, zeleniny a rôznych druhov semien a klíčkov. Chcete sa presvedčiť, že niektoré vegánske jedlá chutia naozaj výborne? Penam pre vás pripravil chutné a jednoduché recepty, ktoré doplnil svojimi chlebíkmi z rady Natur. Ochutnajte!

Restované šampiňóny à la Jamie Oliver

Restovane sampinony a la Jamie Olivier - smallSuroviny:
500 g šampiňónov,
1 strúčik cesnaku,
čerstvá petržlenová vňať,
soľ,
čierne mleté korenie,
chilli papričky podľa chuti,
olivový olej,
citrónová šťava,
Denný chlieb Natur.

Postup:

Šampiňóny očistíme, pokrájame na menšie kúsky a restujeme spolu s nadrobno pokrájaným cesnakom na olivovom oleji. Pridáme soľ, čierne mleté korenie a podľa chuti chilli papričky. Krátko podusíme, kým sa šťava z hríbov odparí. Na záver pokvapkáme citrónovou šťavou a posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou. Podávame na plátku chleba, ktorý sme nasucho opiekli na panvici.

Baklažán s tahini pastou

Baklazan s tahini - smallSuroviny:
2 baklažány,
3 menšie paradajky,
soľ,
čierne mleté korenie,
2 PL olivového oleja,
1 strúčik cesnaku,
jarná cibuľka,
citrónová šťava,
čerstvá petržlenová vňať,
tahini pasta,
Chlieb Vegipan z rady Natur.

Postup:

Baklažány prepichneme vidličkou na viacerých miestach a krátko opražíme na suchej panvici z každej strany. Opražené baklažány dáme na plech a v predhriatej rúre na 230 – 240 °C pečieme 30 minút. Upečené baklažány  necháme mierne vychladnúť, narežeme a olúpeme. Vnútro posekáme na drobné kúsky, dáme do misy a zmiešame s 2 – 3 PL tahini, pridáme nadrobno pokrájané paradajky, cibuľku a cesnak, osolíme, okoreníme. Na záver dochutíme citrónovou šťavou a petržlenovou vňaťou.

Cibuľové chutney

Cibulove chutney - smallSuroviny:
1 kg červenej cibule,
160 g kryštálového cukru,
100 ml červeného vína,
100 ml balzamikového octu,
1 PL oleja,
bobkový list,
soľ,
Denný chlieb Natur.

Postup:

Cibuľu ošúpeme a pokrájame na tenké kolieska. Vo väčšej panvici na rozohriatom oleji speníme cibuľu. Potom pridáme cukor, víno, ocot a bobkový list. Na strednom plameni dusíme asi 20 minút. Zmes ochutíme soľou, necháme vychladnúť a rozdelíme do vopred pripravených misiek.

Nátierka z červenej fazule s avokádovými plátkami

Natierka z cervenej fazule s avokadovymi platkami - smallSuroviny:
1 konzerva červenej fazule v paradajkovej omáčke,
1 avokádo,
1 cibuľa,
soľ,
čierne mleté korenie,
Chlieb Kornino Natur.

Postup:

Fazuľu najemno rozmixujeme s nálevom  a dochutíme soľou a čiernym korením. Plátok chleba natrieme fazuľovou nátierkou a obložíme plátkami najemno nakrájaného avokáda a cibule.

Tofu nátierka s kurkumou

Tofu natierka s kurkumou - smallSuroviny:
1 PL olivového oleja,
1 menšia červená cibuľa,
1 strúčik cesnaku,
1 PL hladkej múky,
120 ml sójového mlieka,
250 g tofu,
½ PL kurkumy,
3 menšie paradajky,
1 PL dijonskej horčice,
bazalka,
soľ,
čierne mleté korenie,
Chlieb Vegipan Natur.

Postup:

Cibuľu a cesnak očistíme, nakrájame a orestujeme na panvici domäkka. V miske rozmiešame múku so sójovým mliekom a pridáme k cibuli s cesnakom. Povaríme 2 minúty. Pridáme nadrobno nakrájané tofu, paradajky, kurkumu, horčicu, soľ a korenie, dôkladne premiešame a varíme 5 minút.  Vychladnuté podávame na plátku chleba ozdobené lístkami čerstvej bazalky.

Batátová nátierka s brokolicou

Batatova natierka - smallSuroviny:
1 väčší batát (sladký zemiak),
2 poháre vody alebo zeleninového vývaru,
soľ,
čierne mleté korenie,
1 brokolica,
olivový olej,
čerstvá petržlenová vňať,
balzamikový ocot,
chilli papričky,
Denný chlieb Natur.

Postup:

Batát očistíme, umyjeme a nakrájame na menšie kúsky. Zalejeme vodou alebo vývarom a povaríme, kým zmäkne. Vychladnutý zemiak roztlačíme na kašu, ochutíme soľou a čiernym mletým korením. Brokolicu umyjeme, rozdelíme na väčšie ružičky, poukladáme na plech a pokvapkáme balzamikovým octom, olivovým olejom, osolíme a okoreníme. Pečieme v predhriatej rúre na 200 °C asi 15 minút. Upečenú brokolicu necháme vychladnúť, potom ju nahrubo nakrájame a premiešame s nasekanou petržlenovou vňaťou a chilli papričkami. Batátovú nátierku natrieme na plátok chleba, na to poukladáme nakrájanú brokolicu a podávame.

Sicílska caponata

Sicilska caponata - smallSuroviny:
2 baklažány,
soľ,
olivový olej,
1 stonkový zeler,
1 malá cibuľa,
300 ml paradajkového pyré,
100 g zelených olív,
hrsť kapár,
bazalka,
80 ml červeného vinného octa,
2 PL kryštálového cukru,
Denný chlieb Natur.

Postup:

Baklažán nakrájame na kocky aj so šupkou. Osolíme a necháme odpočívať 30 minút. Potom opláchneme a osušíme. Pražíme po častiach na strednom plameni v dostatočnom množstve oleja dočervena. Stonkový zeler nadrobno pokrájame a varíme v osolenej vode asi 5 min. Scedíme a dáme odkvapkať. Na panvici opražíme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme paradajkové pyré, osolíme a povaríme asi 20 minút do zhustnutia. Vo väčšom kastróle na 4 lyžiciach oleja opražíme nakrájané olivy, kapary a scedený zeler, asi 1 minútu. Pridáme opražený baklažán, po častiach rajčinovú omáčku, bazalku a privedieme do varu. Ocot zmiešame s cukrom v pohári a prilejeme do variacej  caponaty. Jemne zamiešame, aby sa baklažán nerozvaril. Stiahneme z ohňa a až pach z octu trochu vyprchá, priklopíme a necháme vychladnúť. Podávame s plátkami Denného chleba Natur.

Recepty a foto: Penam

 

Penam Natur Chlieb denny - smallPenam Natur Chlieb denný

O tom, že tento chlieb uspokojí aj náročné chúťky gurmánov, svedčí ocenenie v súťaži Vynikajúci chlieb 2015 od západoslovenského Cechu pekárov a cukrárov.  Okrem vlákniny a bielkovín obsahuje mnoho zdraviu prospešných zložiek, ako sú ľanové, slnečnicové a sezamové semená a pšeničné klíčky. Chlieb s nízkym obsahom cukru kúpite v 500 g balení.

Orientačná cena: 1,59 € / 500 g

Penam Natur Chlieb Kornino - smallPenam Natur Chlieb Kornino

Ďalší chlieb z radu Natur, ktorý neobsahuje žiadne pridané „éčka“, má nízky obsah cukru a veľa vlákniny i bielkovín, je Chlieb Kornino. Tmavý viaczrnný chlieb je vyrobený zo zmesi, ktorá obsahuje rôzne semená, vlašské orechy, pšeničné otruby a ražný šrot. Posypaný je sezamovými a ľanovými semienkami. Chlieb kúpite porciovaný v 500 g balení.

Orientačná cena: 1,69 € / 500 g

Penam Natur Chlieb Vegipan - smallPenam Natur Chlieb Vegipan

Obľubujete chlebíky plné chutných semienok? Ochutnajte chlieb, ktorý má vysoký obsah vlákniny i bielkovín práve vďaka semenám a obilninovým vločkám. Neobsahuje žiadne prídavné látky a dokonca ani droždie. Praktické balenie 220 g si môžete vziať so sebou do práce aj na výlet.

Orientačná cena: 1,69 € / 200 g

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *