Petržlenový koláč s lieskovcami
Z času na čas rada upečiem koláč, ktorý v sebe skrýva zeleninu. Mrkvové koláče sú klasika, skúšala som aj cviklové brownies a tentokrát som vyskúšala koláč, ktorý v sebe skrýva petržlen. Ten v ňom vôbec nie je cítiť, pretože okrem neho sú v ňom aj výrazné lieskovce, pomarančová kôra a perníkové korenie. Cesto je hutnejšie,dosť vlhké a sladké, takže už jeden kúsok skvele zasýti.
POTREBUJEME:
cesto:
250 g petržlenu nastrúhaného najemno
85 g masla
150 g trstinového cukru
100ml javorového sirupu
100 g bieleho jogurtu
150 g špaldovej múky
100 g hladkej múky
3 ČL prášku do pečiva
2 vajíčka
2 ČL perníkového korenia
50 g lieskovcov opražených nasucho a nahrubo nasekaných
1 jablko nastrúhané nahrubo
kôra a šťava z 1 pomaranča
krém:
750 g tvarohu, alebo krémového syra, či mascarpone
Javorový sirup podľa chuti (4-6 lyžíc), prípadne med
50 g lieskovcov opražených a nasekaných nahrubo
strúhaná kôra z pomaranča na ozdobu
POSTUP:
Rúru si predhrejeme na 180°C a tortovú formu s priemerom 26 cm si vyložíme papierom na pečenie.
Maslo, cukor a javorový sirup si roztopíme v menšom kastróliku a necháme vychladnúť.
Do zmesi potom vmiešame jogurt, vajíčka, obe múky zmiešané s kypriacim práškom a korením.
Potom vmiešame ešte jablko, petržlen, kôru a šťavu z pomaranča a nasekané lieskovce.
Cesto dáme piecť do vyhriatej rúry na približne 45 minút (prípadne niekoľko minút dlhšie – povrch má byť hnedastý a okraje sa budú trošku oddeľovať).
Po upečení vyberte z formy a nechajte úplne vychladnúť a pripravíme si krém.
V miske si opatrne premiešame tvaroh so sirupom/ medom a necháme odpočívať v chladničke, kým vychladne koláč.
Cesto si po vychladnutí rozrežeme pozdĺžne na polovice a obe natrieme pripraveným krémom.
Povrch posypeme lieskovcami a kôrou z pomaranča a môžeme podávať.
Mary