Petržlenový koláč s lieskovcami

Z času na čas rada upečiem koláč, ktorý v sebe skrýva zeleninu. Mrkvové koláče sú klasika, skúšala som aj cviklové brownies a tentokrát som vyskúšala koláč, ktorý v sebe skrýva petržlen. Ten v ňom vôbec nie je cítiť, pretože okrem neho sú v ňom aj výrazné lieskovce, pomarančová kôra a perníkové korenie. Cesto je hutnejšie,dosť vlhké a sladké, takže už jeden kúsok skvele zasýti.

petrzlenovy kolacPOTREBUJEME:

cesto:

250 g petržlenu nastrúhaného najemno
85 g masla
150 g trstinového cukru
100ml javorového sirupu
100 g bieleho jogurtu
150 g špaldovej múky
100 g hladkej múky
3 ČL prášku do pečiva
2 vajíčka
2 ČL perníkového korenia
50 g lieskovcov opražených nasucho a nahrubo nasekaných
1 jablko nastrúhané nahrubo
kôra a šťava z 1 pomaranča

krém:

750 g tvarohu, alebo krémového syra, či mascarpone
Javorový sirup podľa chuti (4-6 lyžíc), prípadne med
50 g lieskovcov opražených a nasekaných nahrubo
strúhaná kôra z pomaranča na ozdobu


petrzlenovy kolac 2POSTUP:

Rúru si predhrejeme na 180°C a tortovú formu s priemerom 26 cm si vyložíme papierom na pečenie.

Maslo, cukor a javorový sirup si roztopíme v menšom kastróliku a necháme vychladnúť.

Do zmesi potom vmiešame jogurt, vajíčka, obe múky zmiešané s kypriacim práškom a korením.

Potom vmiešame ešte jablko, petržlen, kôru a šťavu z pomaranča a nasekané lieskovce.

Cesto dáme piecť do vyhriatej rúry na približne 45 minút (prípadne niekoľko minút dlhšie – povrch má byť hnedastý a okraje sa budú trošku oddeľovať).

Po upečení vyberte z formy a nechajte úplne vychladnúť a pripravíme si krém.

V miske si opatrne premiešame tvaroh so sirupom/ medom a necháme odpočívať v chladničke, kým vychladne koláč.

Cesto si po vychladnutí rozrežeme pozdĺžne na polovice a obe natrieme pripraveným krémom.

Povrch posypeme lieskovcami a kôrou z pomaranča a môžeme podávať.

Mary

marysity

Prečítajte si aj:

Mary Balážová

Veselá foodblogerka a eko-mama trojročného huncúta :)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *