Prehnali ste to s korením alebo čili?
Pikantné, priam až pálivé jedlá obľubuje viacero ľudí. Niekedy to však neodhadneme a výsledný pokrm tak páli, že sa nedá zjesť. Zradné sú najmä čili papričky. Viete, ako takúto situáciu zachrániť a jedlo alebo pálenie na jazyku zneutralizovať?
Keď to preženiete hlavne s čili, siahnite po mliečnych výrobkoch. Mlieko, šľahačka, kyslá smotana, jogurt alebo čerstvý syr zmierni ostrú chuť jedla. Čili papričky obsahujú kapsaicín, a práve ten spôsobuje ich štipľavosť. Mliečne výrobky môžete pridať aj do prekorenených omáčok.
Aj cukor dokáže zneutralizovať pálivosť čili alebo korenia. Rozohrejte ho na panvici, vytvorte karamel a pridajte do jedla. Takýto postup je častý najmä pri ázijskej kuchyni. Karamelizovaným cukrom jedlo získa špecifickú chuť. Okrem cukru môžete skúsiť med, či iné sladidlo. Účinný je tiež ananás alebo pomaranč, no rátajte s tým, že toto ovocie budete v jedle výrazne cítiť.
Pálenie vie zmierniť aj kyslá chuť octu, citróna či limetky. Dobrým tipom sú aj rozvarené paradajky bez šupiek.
Pomôcť vám môže aj vaječný bielok. Jednoducho ho našľahajte a pridajte do pokrmu. Potlačí chuť korenia a jedlo je nadýchanejšie.
Niekedy je najjednoduchšie pridať do pripravovaného jedla viac hlavnej suroviny. Tá nasiakne silnú pálivosť. Záleží od typu jedla, no väčšinou ide o zemiaky, mrkvu či inú zeleninu. V prípade polievky pridajte viac vývaru.
Ak sa vám pálivú chuť jedla nepodarilo zneutralizovať, zmiernite ju aspoň prílohou. Ideálne takú, ktorá obsahuje škrob, napr. zemiaky, ryža, cestoviny, či pečivo.
Pálenie v ústach po štipľavom súste zmierni aj alkohol. Ústnu dutinu jednoducho vypláchnite silnou pálenkou. Stačí chvíľu, netreba prehĺtať J Podobný účinok má aj jedlá sóda.
S korením a čili by ste to ale nemali preháňať, pretože veľa pálivého škodí vášmu žalúdku.
Foto: pixabay.com