Rady ako nakupovať
Isto to poznáte, vojdete do supermarketu, prechádzate uličku za uličkou, snažíte sa nájsť, čo by sa vám doma asi tak hodilo a popri tom nahádžete do košíka všetko možné. Prídete k pokladni vyplatíte obrovskú sumu a zistíte, že ste ani nekúpili všetko, čo ste potrebovali. Ako tejto situácii predísť?
Naplánujte si nakupovanie potravín tak, aby ste ušetrili nie len peniaze, ale aj čas. Počas týždňa by ste mali absolvovať jeden veľký nákup a dva až tri malé nákupy u mäsiara, obchodníka s rybami, u pekára, v stánku s ovocím a zeleninou alebo v malých potravinách na rohu vašej ulice.
Vyhnite sa supermarketom veľkým oblúkom počas doby, keď je tam najviac ľudí. Oplatí sa nakupovať ráno alebo doobedu.
Vždy si dopredu napíšte zoznam, čo máte kúpiť, aby ste sa zbytočne neprechádzali uličkami v obchode. Naplánujte si, čo budete variť celý týždeň, a podľa toho kupujte suroviny, ktoré potrebujete. Potom sa vám nemôže stať, že už idete čosi variť a zrazu zistíte, že vám chýba nejaká tá prísada a šup do obchodu.
Pri písaní zoznamu sa držte zásady, že podobné druhy potravín majú nasledovať za sebou. V ideálnom prípade dokonale poznáte obchod, do ktorého pôjdete nakupovať a usporiadate si položky na zozname podľa toho, ako sú rozmiestnené v oddelení potravín.
V kuchyni majte vždy po ruke notes, aby ste si mohli zapísať suroviny, keď vám napadne, čo je potrebné kúpiť pri budúcej návšteve obchodu. Keď vám v domácnosti nejaká potravina dôjde, tiež to ihneď zapíšte.
Pokúste sa chodiť do obchodu sýty. Výskum dokázal, že ak chodíme do obchodu hladní, nakúpime oveľa viac.
Potraviny, ktoré kupujete pravidelne, sa snažte nakupovať vo výhodnej akcii. Potraviny bez dátumu spotreby, ktoré používate často, nakupujte vo veľkom v špeciálnej ponuke. Snažte sa kupovať sezónne druhy ovocia, budú lacnejšie, ako tie dovážané.
Ak nájdete v novinách alebo časopise poukážku na zlacnený nákup alebo tovar zadarmo, hneď si ju dajte do peňaženky. Mnohokrát sa stáva, že na tieto poukážky zabudnete alebo ich nemáte pri sebe, keď ich chcete použiť, a potom zbytočne prepadnú.
Nakupovať potraviny môžete aj cez internet. Praktické je kupovať predovšetkým objemné veci, napríklad toaletný papier, kuchynské utierky, nealkoholické nápoje, jedlo pre vašich domácich miláčikov, zásoby pre deti, konzervy a podobne. Nie je vhodné nakupovať potraviny, ktoré musíte pred kúpou skontrolovať, ako mäso, ryby, chlieb, zeleninu a ovocie.
Ovocie a zeleninu si vždy najprv poriadne prezrite.
Takto by mala vyzerať zdravá zelenina.
Stred kapusty by mal byť tvrdý a vonkajšie listy krehké. Karfiol by mal byť tvrdý a biely, pričom je potrebné skontrolovať, či nezačal klíčiť. Zelená fazuľa by nemala byť zvädnutá ani zohnutá, ale tvrdá. Špargľa by mala byť mäsitá, bez vrások a so suchými končekmi. Šalát by nemal mať zvednuté, žltnúce alebo mäkké listy. Rajčiny by mali byť nepoškodené a tvrdé. Uhorky majú mať oba konce tvrdé a nemali by na nich byť čierne škvrny. Vždy hľadajte zemiaky bez zelených škvŕn a výhonkov. Cibuľu potrebujete tvrdú, cez výhonkov a aby nemala vonkajšie šupky suché. Tekvice a cukety sú potrebné tvrdé. Huby by mali byť čisté, suché a tvrdé.
Ovocie
Jablká kupujte tvrdé a nezvráskavené. Pomaranče by mali byť v ruke ťažšie ako vyzerajú a vždy tvrdé. Nekupujte melóny s tmavými alebo mäkkými miestami. Ak chcete, aby vám banány vydržali čo najdlhšie, vyberte zelené – dozrejú vám doma. Hrozno pri nakupovaní potraste a ak opadáva, vyberte iné. Citróny by mali byť tvrdé a bez škvŕn.
Mäso kupujte od uznávaného dodávateľa, najlepšie z biofarmy.
Ryby by mali byť čerstvé, avšak je lepšie kupovať ich zmrazené, pretože preprava nemrazených rýb do obchodu môže trvať aj niekoľko dní.
Ilustračné foto: pixabay.com