Morské plodyRecepty

Expresné krevety

Potrebujeme:

500g  kreviet,
4 strúčiky cesnaku,
2PL bieleho suchého vína,
50g masla,
olivový olej,
petržlenová vňať,
soľ a čierne korenie

Môžeme sa do toho pustiť:

Po rozohriatí olivového oleja na panvici pridáme roztlačený cesnak a smažíme. Znížime teplotu a varíme, kým nie je zlatistý. Pridáme krevety, o pár minút prilejeme biele víno a varíme, kým krevety nechytia ružovú farbu. Pridáme maslo a petržlenovú vňať. Nakoniec dochutíme soľou a môžeme podávať.

Pri kúpe kreviet v obchode dbajte na ich čerstvosť a kvalitu. Ak si vyberáte čerstvé krevety, mali by mať lesklý pancier, pevnú štruktúru a jemnú, príjemne morskú vôňu. Ak cítite silný rybí zápach alebo čpavok, je to jasný signál, že krevety už nie sú čerstvé. Neazbudnite skontrolovať farbu – sivé alebo ružové odtiene sú v poriadku, no ak majú škvrny alebo sú slizké, radšej sa im vyhnite. V prípade mrazených kreviet si všímajte, či nie sú obalené hrubou vrstvou ľadu, čo môže naznačovať, že boli rozmrazené a znova zamrazené, čo negatívne ovplyvňuje ich kvalitu aj chuť.

Okrem vizuálneho a čuchového hodnotenia je dobré venovať pozornosť aj pôvodu kreviet. Divoko lovené krevety sú často považované za kvalitnejšie, no ich udržateľnosť závisí od spôsobu lovu a oblasti, z ktorej pochádzajú. Naopak, farmársky chované krevety môžu byť lacnejšie a dostupnejšie, ale niektoré farmy používajú antibiotiká alebo neetické postupy. Preto je dobré hľadať certifikáty, ako sú MSC (pre udržateľný rybolov) alebo ASC (pre zodpovedné akvakultúry). Vždy sa oplatí čítať etikety a vyberať si krevety od dôveryhodných dodávateľov, aby ste si mohli vychutnať ich chuť bez obáv o kvalitu a pôvod.

Ilustračná fotografia: Shutterstock

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *