Slané súdky s plnkou

Potrebujeme:

500 g lístkového cesta,
vajce,
olivy,
kapie,
čierny alebo červený kaviár,
nadrobno pokrájané bylinky podľa chuti,
slané mandle,
pistácie,

Šunková plnka:
150 g šunky,
80 g masla,
3 lyžice mlieka,
soľ,
mleté biele korenie.

Postup:

Lístkové cesto rozvaľkáme a formičkou povykrajujeme kolieska. Asi do dvoch tretín koliesok vykrojíme menšou formičkou ďalšie kolieska, čiže nám vzniknú kolieska s dierou uprostred, akési prstence. Plné koliesko, bez diery v strede, po okrajoch potrieme rozšľahaným vajcom a dáme naň koliesko s vykrojeným stredom, to zase potrieme vajcom a položíme naň ďalšie koliesko s vykrojeným stredom. Takto opakujeme, kým na plnom koliesku nebudeme mať tri kolieska s vykrojeným stredom. Pečieme vo vyhriatej rúre dozlatista. Po upečení sa takto vzniknuté súdky nafúknu, a tým sa nám vytvorí uprostred koláčikov prázdny priestor. Po vychladnutí ich plníme pripravenou šunkovou plnkou a ozdobíme olivou, kapiou, kaviárom, nakrájanými bylinkami a posekanými orieškami. Zdobiť môžete podľa vlastnej chuti a vkusu.

Plnka:

Zmäknuté maslo dôkladne vymiešame, pridáme pomletú šunku, po troške aj mlieko, dochutíme soľou, korením a ešte raz dôkladne premiešame.

Ilustračné foto: pixabay.com

Prečítajte si aj:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *