ČlánkyMagazínPomocníci do kuchyneTopZaujímavosti a nápady

Spomienky na detstvo vďaka strave

Čo sa týka jedla, deti sú dvojsečnou zbraňou. Raz pojedia všetko a inokedy vôbec nič. Možno si aj vy pamätáte na svoje detstvo a situácie, keď ste niektoré jedlá ukrývali pod koberec, len aby vás nedonútili vložiť ich do úst. Ako zakomponovať tieto strašidlá do detského jedálnička? Kreatívne!

Strašidelná zelenina

carrot-1256008_1920Zelenina je ale pre deti dôležitou ingredienciou pri ich vývoji a raste. Ak chcete, aby ju vaše deti jedli, skúste ju zakombinovať do niečoho tradičného, napríklad do polievky. Chutná paradajková alebo zeleninová polievka sa môže stať víťazným zeleninovým jedlom. Rozmixujte ju alebo do nej pridajte cestovinové písmenká, ktoré deti zbožňujú. Konkrétne môžeme spomenúť známu rozprávku Pepek námorník. Je to hit vďaka ktorému sa aspoň niekoľkým mamám podarilo presvedčiť svoje ratolesti zjesť špenát. Nevedno prečo je tento druh zeleniny deťmi opovrhovaný. Každopádne, aj ten sa dá pripraviť tak, aby chutil a nebol príťažou. K špenátovému prívarku uvarte vajíčko natvrdo alebo naň pripravte volské oko. Ak máte veľa fantázie, skúste na tanieri so špenátom vytvoriť pomocou vajíčka, syra a iných ingrediencií akéhokoľvek smajlíka. Deti to poteší a špenát ich už nebude toľko strašiť. Modernejšou variantou môže byť aj príloha v podobe amerických zemiakov miesto klasických, varených.

Zdravšie sladkosti

Vraví sa, že deti oveľa viac uprednostňujú sladké veci pred zeleninou. Tento fakt nebudeme rozvracať, pretože to taknew-year-1709715_1920 naozaj poväčšine býva. Kedysi však sladkosti neboli – zvykli sa nahrádzať jednoduchým trikom. Ak máte doma med, najlepšie tuhý, nie tekutý, naberte z neho na polievkovú lyžicu. Medová lízanka je chutná a zároveň zdravá.

Vrhnime sa rovno na palacinky. Tie sú obľúbenou maškrtou snáď každého dieťaťa. Palacinky môžete vytvoriť aj zo zdravšej špaldovej múky. Táto dobrota je veľmi vďačná aj z dôvodu, že deti sa pri ich príprave môžu vyhrať. Nemyslí sa tým však, že ich budú pri pečení vyhadzovať do vzduchu a chytať späť na panvicu. Nechajte hotové palacinky chvíľu na tanieri a na stôl pripravte čerstvé ovocie, hrozienka, lekvár alebo tvaroh. Deti si tak budú môcť vytvoriť palacinku vlastnej chuti a s osobitým dizajnom. Podobnú „hru“ môžete vyskúšať aj so zmenšenými palacinkami – lievancami.

Na záver krupicový tip

pancakes-282239_1920Či už na raňajky alebo na večeru bola krupicová kaša snáď najobľúbenejším jedlom. Milujú ju nielen deti, ale aj dospelí, ktorým sa práve vďaka nej môžu vracať spomienky. Niekedy je však umením pripraviť kašu s perfektnou konzistenciou. Občas nie a nie zhustnúť a inokedy je ako cement. Klasickým pomerom na štyri porcie krupicovej kaše je jeden liter mlieka a 100 g krupice. Navrch už len kúsok masla, ktoré sa na horúcej kaši samo roztopí a v spojení s grankom nebude deťom už nič chýbať ku šťastiu. Starší môžu vymeniť granko za zdravšiu alternatívu a prisypať si škoricu.

Nezabúdajte deti učiť správnemu stolovaniu, a preto sa snažte jesť spoločne ako rodina. Dieťa si tak jednoduchšie prisvojí správne držanie príbora a keď uvidí, že ste zjedli všetko, istotne to bude chcieť zopakovať.

Ilustračné foto: pixabay.com

Mária Pachová

Som študentkou žurnalistiky na Katolíckej univerzite v Ružomberku. Láska k písaniu a vareniu ma priviedla na portál, ktorý mi ponúka oboje. Som rada, že sa popri škole môžem venovať tomu, čo ma naozaj baví a prinášať čitateľom zaujímavé informácie o jedle a stravovaní.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *