Super vláčne tekvicové mafiny
Mafiny patria medzi celkom obľúbené koláčiky. Dáte si jeden a potom chcete viac a viac. Alebo si dáte len jeden a viete, že to vášmu žalúdku stačilo. Sú výborné aj ako desiata či olovrant. Keďže tekvicová sezóna vrcholí, my sme si dnes posvietili na tekvicové mafiny.
Tekvica je super zelenina, z ktorej si viete pripraviť všakovaké dobroty. Od krémových polievok, cez prívarky a chutné prílohy až po prekvapivo sladké dezerty. V kombinácií so škoricou nadobudne chuť tekvice úplne iný rozmer.
Poďte si s nami pripraviť chutný aj keď trošku pracný dezert. No sľubujeme, že tekvicové mafiny za to budú stáť.
Na tekvicové mafiny budeme potrebovať:
- 1 menšiu tekvicu asi 600 gramovú
- 2 veselé vajíčka
- 150 g trstinového cukru
- 150 ml slnečnicového oleja
- 200 g hladkej múky
- 1 Čl kypriaceho prášku do pečiva
- 1 Čl sódy bikarbóny
- ½ Čl mletej škorice
- kryštálový cukor na posypanie
Ako na to:
Prípravu začneme tým, že si predhrejeme rúru na 200 °C. Keďže hlavnou zložkou našich mafinov je práve tekvica začneme teda ňou. Nakoľko je veľmi tvrdá a ťažko sa s ňou pracuje. Tekvicu opatrne rozpolíme a polievkovou lyžicou vydlabeme vnútornú dužinu so semienkami. Môžeme ju potom prerezať ešte na štvrtinky a položíme ju na plech vystlaný papierom na pečenie. Dáme do rúry a pečieme na 200 stupňoch aspoň hodinu. Upečenú tekvicu necháme vychladnúť, vydlabeme dužinu, ktorú si položíme pekne do misky a rozmixujeme na hladkú kašu. Na mafiny potrebujeme približne 300 g tekvicového pyré, čo by zo strednej tekvice malo byť tak akurát. Vo väčšej miske spolu zmiešame vajíčka s cukrom, pridáme olej a nakoniec tekvicové pyré. Vezmeme si druhú misku a navážime si do nej múku, prisypeme kypriaci prášok, sódu bikarbónu a škoricu. Sypkú zmes pomaly primiešavame do tekutej zmesi a dôkladne premiešame aby nám vzniklo krásne hladké a vláčne cesto.
Cesto rovnomerne rozložíme do 12 papierových košíčkov, ktoré si rozložíme v mafinovom plechu. Na tieto mafiny môžeme použiť aj silikónové košíčky. Každý mafiny pred tým, ako ich vložíme do rúry posypeme kryštálovým cukrom a pečieme približne na 180 °C 25 až 30 minút. Voilá, vláčne tekvicové mafiny sú hotové, dobrú chuť.
Páčil sa vám tento recept na super vláčne tekvicové mafiny? Podporte ho zdieľaním na Facebooku. Ďalšie zaujímavé recepty nájdete na našom webe nazjedenie.sk v sekcii recepty.