VIETE, AKÉ POCHÚŤKY VLÁDNU SVIATOČNÉMU STOLU POČAS VEĽKONOČNÝCH SVIATKOV VO SVETE?
Všetci sme si už zvykli, že tak ako priebeh sviatkov, aj tradičné veľkonočné menu je vo
väčšine rodín viac menej nemenné. Rozdiely nájdeme jedine v rámci regionálnych zvyklostí,
no základ je tradičný. Údené mäso, šunka, klobása, syry, vajíčka a chren zajedené
majonézovým šalátom, to je ono. A kde by sme boli bez poriadnej nádielky koláčikov.
K tradičným pokrmom na našom stole patrí pečená jahňacina, baranina, kozľacina či králičie
mäso. Medzi sladkými dobrotami zaujímajú popredné miesto predovšetkým kysnuté koláče,
záviny či pletence.
Žiaľ, počas veľkonočných sviatkov máme tendencie sa prejedať a naše telo dostáva riadne
zabrať. Je to však trendom aj v iných krajinách? Aké pochúťky sú spájané s veľkonočnými
tradíciami vo svete?
Sladké hrá prím
Pri hľadaní toho najzaujímavejšieho sme si uvedomili, že veľkonočné tradície sa v mnohých
krajinách spájajú najmä so sladkým. Tu je niekoľko vybraných pochúťok. Recepty k ich
príprave isto nájdete na internete. Pashka je dezert v tvare pyramídy, vyrobený zo syra a
predstavuje tradičné veľkonočné jedlo v Rusku. Tsoureki je typická pochúťka z Grécka. Je to
niečo ako vianočka ozdobená vajciami uvarenými na tvrdo, ktoré sú nafarbené na červeno
ako symbol Kristovej krvi. Pod názvom Hot cross buns sa ukrývajú sladké korenisté buchty
z Británie, ako inak, ozdobené krížom. Ak sa vyberieme ďalej do sveta, v Mexiku napríklad
jedia počas veľkonočných sviatkov tzv. Capirotada. Je to druh koreneného mexického
pudingového chleba plneného hrozienkami, škoricou, klinčekmi a syrom. Dobrotu
s príjemným názvom majú Fíni. Mämmi je tmavohnedá ovsená kaša vyrobená z vody a
sladeného žitného sladu. Pečie sa pomaly v peci v lepenkových krabiciach vyrobených tak,
aby vyzerali ako košíky z brezovej kôry. V súčasnosti je mämmi dezertom servírovaným s
krémom a cukrom, ale pôvodne to bolo pôstne jedlo, ktoré sa jedávalo za studena s krajcom
chleba.
Polievky aj mäsá. Vyberie si každý
Nie všetky národy však pripravujú sladké pochúťky. Nájdu sa aj tradicionalisti, ktorých
základné menu je bližšie tomu nášmu. Fanesca je napríklad veľkonočné polievka, ktorú jedia
v Ekvádore. Obsahuje dvanásť rôznych druhov fazule a iných strukovín, figových listov či
tekvice. Ozdobuje sa prísadami, ako sú vajcia, vyprážané banány či rôzne bylinky. Eastern
Ham, teda veľkonočná šunka je známa najmä na amerických stoloch, kedy sa podáva
väčšinou chrumkavá a prepečená, s plátkom ananásu alebo s čerešňou. Južanskí Francúzi
obľubujú Agneau – jahňacia špecialita na cesnaku a rozmaríne.
Ak sme vás neinšpirovali k vyskúšaniu niečoho netradičného a stále ste zástancom klasiky,
máme pre vás dobrú správu. V obchodných domoch Kaufland máme pre vás pestrú ponuku
sortimentu, z ktorého si isto vyberiete a v pohodlí domova pripravíte tradičné slovenské
veľkonočné menu.