ČlánkyVitamíny

Vitamín B5

Vitamín B5, známy aj pod názvom kyselina pantothenová sa vyskytuje vo všetkých tkanivách ľudského tela a má nenahraditeľné postavenie. Jej názov je preto odvodený z gréckeho slova pantos – všade. Podieľa sa na tvorbe koenzýmu A, ktorý je dôležitý pri metabolizme tukov, aminokyselín a produktov glykolýzy. Taktiež sa zúčastňuje Krebsovho cyklu, syntézy cholesterolu a steroidných hormónov. Kyselina pantothenová je súčasťou viacerých enzýmov, teda je ozajstným vedúcim mnohých metabolických procesov.

Vďaka pôsobeniu na nadobličky a podpore syntézy steroidných hormónov má kyselina pantothenová protistresové účinky. Pri jej nedostatku dochádza k vyčerpaniu nadobličiek, čo spôsobí zníženú odolnosť organizmu voči infekciám. Nastupujú pocity únavy a frustrácie. Kyselina pantothenová taktiež zabraňuje usadzovaniu LDL, takzvaného zlého cholesterolu, v stenách ciev. Pôsobí na konce periférnych nervov, čím podporuje peristaltiku čriev. Podporuje hojenie rán, popálenín, jaziev i vredov tým, že regeneruje tkanivá. Má dokonca ochranné účinky proti UV žiareniu. Taktiež môže zvýšiť odolnosť voči chladu, čo s obľubou využívajú napríklad horolezci.

Jeho nedostatok sa prejaví už po niekoľkých dňoch. Nedostatok vitamínu B5 a B6 spôsobuje závažné poruchy v štiepení a syntéze bielkovín a znižuje hladinu cukru v krvi, čo následne vedie k únave a vyčerpaniu. Objavuje sa zvýšená potreba spať počas dňa, neskôr zápcha, strata chuti do jedla, nespokojnosť, pálenie nôh, žalúdočné problémy, duševná únava a infekcie dýchacích ciest.

Vitamín B5 je termolabilný, teda sa ničí varením a bežnými priemyselnými konzervačnými postupmi. Veľkými nepriateľmi kyseliny pantothenovej sú aj antikoncepčné tabletky, lieky s obsahom síry, lieky na spanie a v neposlednom rade alkohol a kofeín.

Vitamín B5 nájdeme v mnohých potravinách obsahujúcich aj iné vitamíny skupiny B ako sú obličky, pečeň, droždie, strukoviny, vajcia, mlieko, mäso, pšeničné klíčky či sezamové a slnečnicové semiačka.

Autor: Red.

Ilustračné foto: sxc.hu

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *