Vypestujte si bylinky v pohodlí domova

Všetci vedia, že zelenina, ovocie alebo bylinky, ktoré si môžeme vypestovať na záhradke sú tie najlepšie. BIO, bez pridania akýchkoľvek chemických postrekov a pod vašou kontrolou po celý čas. Nie všetci však majú možnosť pestovania na záhradke alebo v skleníku. Ak patríte medzi takýchto ľudí, nezúfajte a začnite sadiť u vás doma.

  1. Rozhodnite sa pre ľahší alebo ťažší spôsob

Čerstvé bylinky alebo menšia zelenina sú skvelým pomocníkom pri príprave rozličných jedál. Najrýchlejšie a najlepšie je, ak si tieto suroviny môžete vziať z domáceho črepníka a hneď hodiť do misy. Ešte predtým ako sa pustíte do pestovania, musíte sa rozhodnúť či chcete začať od základu, teda semienok alebo si prácu zjednodušíte a zasadíte hotovú priesadu.

  1. Dbajte na dobré podmienkymacro-1840261_1280

Ak sa rozhodnete vypestovať si úrodu od samého začiatku, musíte dbať na vhodné podmienky pre rast vybraných byliniek alebo zeleniny. Pri bylinkách akými sú bazalka, rozmarín či mäta dávajte pozor na to, aby boli semienka vždy v teple a pôda, v ktorej rastú, bola vždy mierne vlhká. Malé semienka musia najskôr zaklíčiť a vy im môžete pomôcť jednoduchým spôsobom. Namiesto toho, aby ste každý deň rosili, prikryte črepník fóliou. Keď už budú semienka vyklíčené, nezabudnite dať fóliu dole, aby sa vám bylinky nezaparili.

Ak by ste ich nechtiac preliali, mohli by vám zhniť a z úrody by nič nebolo. Na to, aby korienky neboli dlho vo vode, je vhodné dať celkom na dno nádoby maličké kamienky alebo štrk, čo zabráni ich znehodnoteniu. Rovnako platí pravidlo, že pestované bylinky je lepšie nechať suchšie, ako neustále polievať. Neskôr sa vám odmenia výraznejšou vôňou.

  1. Vhodné miesto pre pestovanie – svetlo, teplota

Postupom času sa začnú zväčšovať aj korienky, a to znamená, že budete musieť vybrať pre pestovanú zeleninu či bylinku iný „domov“, teda väčší črepník. Vhodnejší materiál, ako plast, je pálená hlina. Bylinky je najlepšie pestovať v blízkosti okna, a to z dôvodu priameho kontaktu so slnkom, minimálne 4 až 5 hodín denne. Ak sa rozhodnete začať s pestovaním už teraz, držte ich v teplej izbe. Počas zimných dní je svetlo slabšie a kratšie, preto je potrebné aj umelé dodanie pomocou prisvetľovania.

Ak by ste si počkali na leto, prípadne teplejšie jarné dni, mohli by ste si na balkóne vytvoriť malú záhradku. Ak budú mať bylinky čerstvý vzduch, odvďačia sa vám zdravším vzhľadom. Najvhodnejšia teplota je v rozmedzí okolo 16 – 18 °C.

herbs-1007053_1280Tipy na voňavé a chutné bylinky

K nenáročnej a veľmi vďačnej bylinke patrí pažítka alebo žerucha. Ak ich pokrájate nadrobno, môžu byť skvelou voľbou k bryndzovej nátierke alebo ako ozdoba rôznych jedál. Čo sa viac hodí do osviežujúcej limonády ako mäta? S touto aromatickou bylinkou vykúzlite svieže nápoje alebo liečivý čaj počas mrazivých dní. Podobnou bylinkou je bazalka. Nedáva sa síce do žiadneho nápoja, no jej aróma a skvelá chuť je rovnako dobrá. Odporúčame ju využiť najmä pri príprave talianskych jedál. Najvďačnejšou bylinou na pestovanie v byte je petržlenová vňať. Okrem širokého využitia v kuchyni má aj významné liečivý účinky. Do jedla ju pridávame pred koncom tepelnej úpravy, prípadne až pri servírovaní.

 

Ilustračné foto: pixabay.com

Prečítajte si aj:

Mária Pachová

Som študentkou žurnalistiky na Katolíckej univerzite v Ružomberku. Láska k písaniu a vareniu ma priviedla na portál, ktorý mi ponúka oboje. Som rada, že sa popri škole môžem venovať tomu, čo ma naozaj baví a prinášať čitateľom zaujímavé informácie o jedle a stravovaní.