ČlánkyMagazínZaujímavosti a nápady

Zbavte sa zápachu po vyprážaní

Aj vy sa hneváte, keď vám ešte dlho po vyprážaní páchne po oleji kuchyňa či dokonca celý byt? Zbavte sa tohto problému pomocou jednoduchých rád.

Či už chcete vyprážať  ryby, rezne, hranolky alebo mäso do hamburgerov, nezabúdajte počas a po tomto úkone na tieto pravidlá:

  • Ak nemáte fritézu, použite vyššiu panvicu s pokrievkou. Nezakrývajte ňou však celú panvicu. Nechajte ju poodkrytú. Má slúžiť iba na to, aby vám olej nevyprskoval na sporák a kuchynskú dosku.
  • fried-fish-848215_1280Súčasne so začiatkom vyprážania zapnite digestor na vyšší výkon, prípadne otvorte aj okno. Cirkulácia vzduchu účinne pomáha proti zadržiavaniu pachu v kuchyni.
  • Ak je to možné, zatvorte dvere do kuchyne, aby sa pach nešíril do iných miestností. Pokiaľ kuchynské dvere nemáte, pozatvárajte aspoň tie ostatné.
  • Po vyprážaní po sebe ihneď upracte a čerstvo vypražené jedlo prikryte. Zbavte sa oleja v panvici i mimo nej (na sporáku) a poumývate použitý riad.
  • V kuchyni na stole nechajte nádobku s octom, mletou kávou, prípadne aj so sódou bikarbónou. Podobne ako v chladničke, aj v otvorenom priestranstve pomáhajú tieto látky odstrániť nepríjemný zápach.
  • coffee-206142_640Pomôže vám aj prevarený ocot s vodou. Postačí jeden hrnček vody a lyžica octu.  Niekoľko minút to nechajte prebublávať na sporáku. Ak vám prekáža octový pach, pridajte do vody aj trochu citrónovej kôry alebo škorice.
  • Dobrou voľbou sú aj klasické osviežovače vzduchu. Vyhnite sa však sprejom, aby sa drobné čiastočky neusadili na pracovnej doske alebo odkrytých potravinách.
  • Upečte si voňavý koláč. Pach po vyprážaní prekryje nádherná vôňa jablkového, škoricového alebo akéhokoľvek iného koláčika.

Ilustračná foto: pixabay.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *