„Gubbröra‟
Vo Švédsku sú známe rôzne variácie jedla Gubbröra, ktoré obsahujú sardinky či marinovaného sleďa, avšak tá najznámejšia sa nezaobíde bez šprotov alebo podobných rybiek. Zvyčajne sa podáva s pivom alebo korenistou pálenkou.
100 g (65 g) SKARPSILL (marinované šproty)
4 vajcia
2 stredne veľké zemiaky
1 stredne veľká žltá cibuľa
maslo
1 väčší zväzok kôpru
1 väčší zväzok pažítky
1 dl smotany
2 lyžice PASTEJ LAX (lososová pasta)
BRÖDMIX FLERKORN (zmes na prípravu viaczrnného chleba)
Príprava:
Chlieb upečte podľa návodu alebo použite akýkoľvek ražný chlieb. Zemiaky uvarte v mierne osolenej vode a nechajte vychladnúť. Vajcia uvarené natvrdo nakrájajte na menšie kúsky. Ďalej si nakrájajte cibuľu, šproty, kôpor i pažítku. Zmiešajte vajcia, šproty, kôpor, pažítku, smotanu a PASTEJ LAX. Zemiaky pokrájajte na kolieska hrubé asi 0,5 cm. Podávajte na chlebe natretom jemnou vrstvou masla.