„Gubbröra‟

Vo Švédsku sú známe rôzne variácie jedla Gubbröra, ktoré obsahujú sardinky či marinovaného sleďa, avšak tá najznámejšia sa nezaobíde bez šprotov alebo podobných rybiek. Zvyčajne sa podáva s pivom alebo korenistou pálenkou.


ikea-2-300x451Pre 6 osôb potrebujete:

100 g (65 g) SKARPSILL (marinované šproty)

4 vajcia

2 stredne veľké zemiaky

1 stredne veľká žltá cibuľa

maslo

1 väčší zväzok kôpru

1 väčší zväzok pažítky

1 dl smotany

2 lyžice PASTEJ LAX (lososová pasta)

BRÖDMIX FLERKORN (zmes na prípravu viaczrnného chleba) 

Príprava:

Chlieb upečte podľa návodu alebo použite akýkoľvek ražný chlieb. Zemiaky uvarte v mierne osolenej vode a nechajte vychladnúť. Vajcia uvarené natvrdo nakrájajte na menšie kúsky. Ďalej si nakrájajte cibuľu, šproty, kôpor i pažítku. Zmiešajte vajcia, šproty, kôpor, pažítku, smotanu a PASTEJ LAX. Zemiaky pokrájajte na kolieska hrubé asi 0,5 cm. Podávajte na chlebe natretom jemnou vrstvou masla.

Prečítajte si aj: