Špaldový koreňový chlieb
Potrebujeme:
Cesto:
400 g celozrnnej špaldovej múky,
1 balíček sušeného Droždia Dr.Oetker,
1 zarovnaná KL soli,
1 zarovnaná PL cukru,
125 g tvarohového bylinkového syra,
3 PL oleja,
200 ml vlažnej vody.
Postup:
Na prípravu cesta zmiešame v mise múku s droždím, soľou a cukrom. Pridáme syr, olej a vodu a ručne vypracujeme dohladka. Cesto zaprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme asi 45 minút na teplom mieste kysnúť. Cesto na pomúčenej pracovnej ploche pomocou váľka vyvaľkáme na kruh s priemerom asi 20 cm a ostrým nožom rozdelíme na 4 rovnaké diely. Každý diel stočíme do špirály a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme asi 10 minút.
Elektrická rúra: 240 °C
Teplovzdušná rúra: 220 °C
Plynová rúra: stupeň 5
Po 10 minútach znížime teplotu a chlieb dopečieme asi ďalších 10 minút.
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3
TIP: Pečivo môžeme posypať napríklad ľanovými alebo sezamovými semienkami, rascou a hrubozrnnou soľou. V prípade potreby je možné chlieb aj zamraziť.