ČlánkyMagazínOvocie a zeleninaVitamínyZaujímavosti a nápady

Domáci čaj: vitamíny a skvelá chuť

Stačí niekoľko minút a v pohodlí domova si spravíte svoj vlastný ovocný čaj – oveľa zdravší a chutnejší, ako ten z obchodu. Samozrejme, v obchodoch predávajú aj kvalitné čaje, no tie sú však často veľmi drahé. Príprava domáceho ovocného čaju je naopak oveľa lacnejšia a veľmi jednoduchá. Tak prečo to neskúsiť?

„Niet ničoho, čo by si ľudia tak veľmi cenili a tak málo chránili, ako je zdravie.“ Keď idete s nádchou k doktorovi predpíše vám čaj. A má pravdu! Najviac pomôže ten domáci. Obsahuje veľa vitamínov, výborne vonia a ešte lepšie chutí.

floral-623538_1280Ako na to

Domáci ovocný čaj môžete urobiť takmer z akéhokoľvek ovocia, snáď okrem banánu. Jablko je ovocie, ktoré sa v domácnosti vyskytuje najčastejšie. Stačí ho iba poriadne umyť a aj zo šupkou nakrájať na maličké kocky, zaliať 0,5 l vriacej vody a nechať päť minút vyluhovať. Môžete ho ochutiť štipkou škorice. Jablčná šupka obsahuje železo, vápnik, horčík, draslík a vitamín C. Čistí telo, posilňuje imunitu a je vhodný pri kĺbových ochoreniach. Hrušky sú zasa veľmi prospešné pri činnosti čriev.

Čučoriedky priaznivo vplývajú na zažívací trakt a proti hnačke. Brusnice majú protizápalový a dezinfekčný účinok a rovnako, ako čučoriedky, pomáhajú pri hnačkových ochoreniach. Čierne ríbezle posilňujú organizmus, vhodné sú pri liečbe kĺbových ochorení a nachladnutí a obsahujú vysoké množstvo vitamínu C.

Na výrobu čafruit-tea-612798_1280ju môžete použiť ktorékoľvek ovocie, poprípade ich kombinovať. Ak zvolíte červené jablko, jahody alebo maliny čaj bude mať krásnu sýtu červenú farbu. Vhodné sú, napríklad všetky druhy citrusov, mango, jablká, ananás, hroznové víno, kiwi, ríbezle alebo čučoriedky a mnoho ďalších. Nebojte se pridať aj byliny, tie sú prospešné pri nachladnutí. Pre menšie deti je vhodné zvoliť jablká, hrušky, šípky s jablkom, neskôr aj s pomarančom alebo mandarinkou.

Sušený ovocný čaj

Rovnako, ako pri klasickom ovocnom čaji, ovocie nakrájajte na drobné kocky, tie potom rozprestrite na sušičku na ovocie a dávajte pozor, aby na jednom pláte boli vždy rovnako veľké kúsky ovocia. Kocky veľké približne 0,5 cm z jednej aj druhej strany sušte v sušičke na ovocie zhruba desať hodín. V prípade, že sušičku na ovocie nemáte, stačí ovocie rozložiť na plech a sušiť na najmenšom stupni v rúre. Vysušené ovocie môžete tak dvanásť hodín nechať odležať a sušenie potom opakovať.

Čaj zo sušeného ovocia si pripravíte tak, že do 250 ml pohára dáte lyžicu sušeného ovocia, zalejete prevarenou vodou a necháte desať až pätnásť minút vylúhovať.

Pečený ovocný čaj je chuťovo podobný sušenému. Takisto si nakrájame ovocie na malé kocky a dáme to na pekáči zapekať do trúby na dvadsať až tridsať minút pri 150 stupňoch.

fruit-419623_1280Zároveň si uvaríme pol litra čaju. Pridáme doňho klinčeky, škoricu, aníz a cukor. Po prevretí čaju ho precedíme a vylejeme do hrnca s už upečeným ovocím. Po krátkom varení naplníme ešte horúcu zmes do pohárov. Poháre uzatvoríme a otočíme na pol hodinku dnom hore.

Čaj z pečeného ovocia si pripravíte tak, že tri lyžičky s vopred pripraveného pečeného ovocia vložíte do 250 ml pohára a zalejete prevarenou vodou. Pridáte koliesko citrónu, necháte asi desať minút vylúhovať a môžete piť.

Najrýchlejší a najjednoduchší je klasický domáci ovocný čaj, pri ktorom nemusíte ovocie sušiť ani piecť. Dokonca môžete na dochutenie použiť aj zmrazené ovocie alebo ako kompót.

Foto: pixabay.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *