Arašidové maslo: Pochúťka Američanov
Ak ste milovníkmi amerických filmov, určite ste zaregistrovali, že sa v nich hojne vyskytuje arašidové maslo. Obyčajne si ho pri spoločných raňajkách natiera na toasty celá rodina a popritom majú na tvárach blažený výraz.
Toast s arašidovým maslom, banánom a kúskom praženej slaninky, tzv. Elvis, bol dokonca obľúbenou desiatou samotného Elvisa Presleyho. Američania tomuto maslu každoročne 24. januára vzdávajú poctu formou Medzinárodného dňa arašidového masla. Na Slovensku nie je také populárne, ale postupne si získava srdce nejedného športovca a to vďaka svojmu zloženiu a netypickej chuti.
Prvá zmienka o tejto pochúťke pochádza ešte z dávnych dôb, kedy Aztécke kmene drvili arašidy a robili z nich primitívne pasty. V dnešnej finálnej podobe sa dostalo k nám až koncom 19. storočia, kedy sa z pražených jadier arašidov vyrábal krém, ktorý sa miešal s rastlinnými olejmi a prípadne aj dochucoval.
1. Smooth Peanut Butter – jemné arašidové maslo, vhodné na chlebík, toast, či do smoothies nápojov
2. Crunchy Peanut Butter – jeho konzistencia je doplnená o celé kúsky orieškov, takže keď vás prepadne chuť na sladké a máte po ruke lyžicu, stačí si iba nabrať sústo a vychutnať si orieškovú parádu
O jeho kalorickej hodnote koluje niekoľko mýtov. Jeden vraví, že sa z neho enormne priberá a obsahuje príliš veľa cukrov a tukov, a druhý, že je zdravá náhrada tukov a veľmi vhodný pri chudnutí, najmä keď neviete ovládať svoju závislosť na sladkostiach. Je lepšie sa riadiť zásadou: Všetko, ale s mierou – môže byť zdravý a prospešný, no pri jeho veľkej a nekontrolovateľnej konzumácií vyčaruje tukové vankúšiky a zvýši váš cholesterol.
Odporúča sa najmä športovcom a kulturistom, ale aj ľudom, ktorí si chcú dopriať extra dávku živín a vitamínov v pomerne krátkom čase.
Pomáha pri znižovaní krvného tlaku, obsahuje veľké množstvo bielkovín na ochranu svalov, vlákninu, ktorá zlepšuje trávenie a pomáha predchádzať zápche. Obsahuje antioxidanty, ktoré chránia pred voľnými radikálmi v našom ovzduší a pri pravidelnom používaní predchádza vzniku infarktu a cukrovke.
100 g tohto zázraku obsahuje:
• 30 g bielkovín (viac, ako v mäse)
• 15 g sacharidov
• 45 – 50 g zdravých tukov, ktoré sú veľmi potrebné pre mozog a jeho výživu
Ak sa predsa len rozhodnete vyskúšať arašidové maslo, myslite hlavne na zloženie. Na trhu sa nachádza niekoľko druhov od rôznych výrobcov a niekedy ide kvantita na úkor kvality. Výrobcovia do masla pridávajú veľa cukru alebo naopak veľa soli, ktoré rozhodne vaše zdravie neocení. Vyberajte si preto prírodné produkty, kde sa v zložení nachádzajú len samotné arašidy. Následne maslo skladujte na tmavom a suchom mieste a spotrebujte do 3 mesiacov od otvorenia. Možno vám tak zachutí, že sa 24. januára aj vy pridáte k jeho oslave.
Ilustračné foto: pixabay.com