Nápoje na štedrovečerný stôl
Základom vianočnej Štedrej večere sú výborné domáce jedlá, ktoré nie sú pravidelnou súčasťou nášho jedálnička. Prípravy na slávnostnú večeru prebiehajú celý deň, zapája sa každý člen rodiny, v pozadí hrá vianočná hudba.
Všetko je dokonale pripravené a v tom nás môže prekvapiť otázka: A čo budeme piť? Samozrejme, každá domácnosť sa na pitný režim pripraví – nakúpia sa obľúbené nápoje, džúsy či alkohol.
Ak chcete svoje vianočné menu obohatiť tento rok aj o špeciálne drinky, máme pre vás pár tipov.
Punč pre všetkých
Začneme od tých najmenších a šoférov. Detičkám pripravte domáci vianočný punč. Ak ho budete podávať aj dospelým, budú mať pocit, že pijú to isté a poteší ich to.
Na detský punč potrebujeme ovocný a čierny čaj (objem podľa potreby), škoricu celú aj mletú, klinčeky, jablká, pomaranče, lesné bobuľovité ovocie a med. Samozrejme, fantázii sa medze nekladú a pokojne do punču pridajte napríklad jablkový džús.
Dospelácky punč stačí „vylepšiť“ alkoholom – červeným vínom a tvrdým alkoholom. Je len na vás, či preferujete rum, whisky, medovinu… Pomer alko a nealko tekutín je tiež len na vás.
Kakao nielen pre deti
Svoje ratolesti môžete na Vianoce prekvapiť aj sladkým domácim kakaom. Pripravíte ho jednoducho z kakaového prášku či granka. Urobte ho hustejšie a ozdobte ho šľahačkou alebo marshmallow cukríkmi, nech deti aj na nápoji vidia, že Štedrý deň je výnimočný.
18+ môžete pripraviť alko variant kakaa – domáci likér.
Potrebujeme naň:
- 0,5 l rumu
- 0,5 l mlieka
- 1 mandľový puding
- 2 kondenzované karamelové mlieka
Postup:
Ako prvý pripravíme klasický puding, avšak bez cukru. Necháme ho vychladiť zakrytý potravinovou fóliou. Potom ho zmiešame s kondenzovanými mliekami. Na záver vmiešame rum tak, aby v konzistencii neboli hrudky.
Nealko pre všetkých
Horúca hruška je jednoduchý nápoj, ktorý sa na vianočný stôl hodí.
Potrebujeme naň:
- 0,5 l vody
- 0,5 l hruškového džúsu
- 2 celé škorice
- 2 badyány
- 4 klinčeky
- med
- citrón (podľa chuti)
Postup:
Priveďte vodu do varu, pridajte korenia a varte. Potom pridajte džús a podľa potreby doplňte chuť medom alebo citrónom.
Klasika musí byť
A máme na mysli varené víno, ktoré k vianočnému obdobiu jednoducho patrí. Namiesto trhov v meste si vychutnajte tento teplý nápoj v kruhu vašej rodiny pri vianočnom stole. A možno vám bude chutiť aj viac ako na trhoch!
Na varené víno potrebujeme:
- 3l vína (červené/biele/ružové)
- 3 šálky pomarančovej šťavy/jablkového džúsu
- 1 pomaranč
- 1 bobkový list
- 1 čajovú lyžičku borievok
- 3 anízové hviezdičky
- 2 celé škorice
- 5 klinčekov
- 2 čajové lyžičky mletej škorice
- 1 čajovú lyžičku muškátového oriešku
Postup:
V hrnci k pomarančovej šťave pridajte koreniny, celé aj mleté. Pri prvých bublinách pridajte nakrájaný pomaranč, po chvíľke varenia pridajte 2 šálky vína a miešajte. Stlmte plameň a po šálkach pridávajte zvyšok vína.
Na zdravie a na vydarené sviatky!