ČlánkyMagazínPolievkyReceptyZelenina

Krémová tekvicová polievka

Tekvicová polievka je symbolom jesene. A aj keď vonku to ešte stále vyzerá na zabudnuté leto, navnadte sa na túto farebnú sezónu skvelou polievkou.

Táto tekvicová polievka je veľmi jednoduchá. Náročná je len v bode, ak tekvicu treba čistiť a krájať. Ak je už v hrnci, tak ide všetko hladko ako po masle. 

Na tekvicovú polievku s čili budeme potrebovať:

  • 1 Hokkaido tekvicu
  • 1 cibuľu 
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 Pl olivového oleja
  • 1 L zeleninového vývaru
  • 100 ml smotany na varenie
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • kari korenie
  • hrsť petržlenovej vňate

Ako na to:

Prípravu polievky začneme tým, že si tekvicu umyjeme, rozrežeme a odstránime jadierka. Polovičky tekvice nakrájame na asi 5- 7 cm široké pásy, ktoré pokrájame ešte na kocky. Ošúpeme si cibuľu a nadrobno nakrájame. Rovnako si ošúpeme cesnak, ten si však zatiaľ necháme v celku.

Pripravíme si hrniec, do ktorého nalejeme olej a necháme ho rozhorúčiť. Na horúci olej potom pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a orestujeme do biela.  Pridáme prelisovaný cesnak, premiešame ho s cibuľou a necháme asi minútku restovať. Pri tomto kroku dávajte pozor, aby cesnak v oleji neprihorel. Nakoniec pridáme nakrájané kocky tekvice, ktorú v hrnci premiešame s cibuľou a cesnakom a necháme ju chvíľu opražiť. Praženú tekvicu zalejeme zeleninovým vývarom a necháme variť aspoň 20 minút resp. kým tekvica nie je mäkká. Uvarenú polievku rozmixujeme ponorným mixérom do hladkej kaše. Počas mixovania do nej môžete hodiť pár lístkov petržlenovej vňate, alebo kúsok čili papričky. 

Ak je tekvicová zmes hladká, prilejeme smotanu na varenie a chuť doladíme soľou, čiernym korením alebo kari korením. Premiešame a ešte krátko povaríme. Polievku si rozdelíme do misiek, ozdobíme kyslou smotanou a tekvicovými jadierkami, ktoré si môžete na suchej panvici opražiť. Voilá, tekvicová polievka je hotová.

krémová tekvicová polievka

Páči sa vám tento recept na krémovú tekvicovú polievku? Podporte ho zdieľaním na Facebooku. Ďalšie zaujímavé recepty nájdete na našom webe nazjedenie.sk v sekcii recepty.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *