ČlánkyDezerty a múčne jedláMagazín

Jablková žemľovka s tvarohom a hrozienkami

Žemľovka je také zvláštne jedlo. Môžete ju podávať aj ako sladké hlavné jedlo alebo dezert. Spája v sebe pečivo, ovocie a dokonca tvaroh. A samozrejme dokonale nadýchaný sneh. Chutí aj vám žemľovka, alebo ste skôr zástanca ryžového nákypu?

Mne toto jedlo pravdupovediac znechutila školská jedáleň a rovnako aj ryžový nákyp. No prišla som jej na chuť, až keď sa tohto receptu chytila moja mama. Samozrejme, od vtedy prešiel recept viacerými vylepšeniami. Poďme si predstaviť recept na túto sladkosť.

Na žemľovku budeme potrebovať:

  • 8 malých žemličiek alebo rožkov (môžete použiť aj vianočku)
  • 4 veselé vajíčka
  • 500 ml plnotučného mlieka
  • 240 ml smotany na šľahanie
  • 100 g masla
  • 5 Pl kryštálového cukru
  • 2 balíčky banilkového cukru 
  • štipka soli

Jablková časť: 

  • 4 väčšie jablká
  • 1 citrón
  • 1 Čl mletej škorice
  • 3 Pl kryštálového cukru 

Tvarohová časť:

  • 400 g hrudkovitého tvarohu
  • 3 Pl kryštálového cukru
  • hrsť sušených hrozienok 

Ako na to: 

Vo veľkej miske si zmiešame žĺtky s cukrom, pridáme jeden balíček vanilkového cukru a roztopené maslo, ale pozor, nie horúce. Pridáme mlieko a smotanu a opäť všetko spolu dobre premiešame. 

Nakrájame si pečivo  – rožky stačí prerezať na štvrtinky, ale v podstate pečivo môžete nakrájať a na malé kocky. Pečivo vložíme alebo doslova natlačíme do misk s vajíčkom, cukrom a mliekom, premiešame a necháme odstáť aspoň na 15 minút. 

Ošúpeme si jablká, nastrúhame a zmiešame s cukrom, nastrúhanou citrónovou kôrou a škoricou. Necháme odležať a pred vrstvením na žemľovku scedíme prebytočnú šťavu z jabĺk. Tvaroh vymiešame s cukrom a hrozienkami. Hrozienka si pred tým na 10 až 15 minút môžete naložiť do rumu. 

Vymastíme si zapekaciu misku maslom a naplníme polovicou namočeného pečiva. Naň navrstvíme strúhané jablká a druhú polovicu pečiva. Skoro hotovú žemľovku dáme do rúry a pečieme pri teplote 180 °C asi 30 minút. Medzi tým si pripravíme z bielkov a z vanilkového cukru tuhý sneh. Žemľovku vytiahneme z rúry, navrstvíme si na ňu tvaroh a potom sneh. Stiahneme teplotu na 150 °C a pečieme ďalších 20 minút do zlatista. Voilá, a žemľovka s jablkami je hotová, dobrú chuť 🙂

žemľovka

Páčil sa vám tento recept na jablkovú žemľovku s tvarohom a hrozienkami? Podporte ho zdieľaním na Facebooku. Ďalšie zaujímavé recepty nájdete na našom webe nazjedenie.sk v sekcii recepty.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *