Vyskúšajte moderné recepty pri príprave domácich džemov, s výrobkami Dr. Oetker ich pripravíte jednoducho a rýchlo
Rodinné recepty si každý z nás stráži ako vzácny poklad. Pripomínajú nám prázdninové chvíle strávené u babičky plné slnečných lúčov, zrelého ovocia a ľadovej vody v zurčiacom potôčiku. Využite tento rok svoju úrodu zo záhradky na prípravu chutných domácich džemov a prispejte svojím dielom do rodinného dedičstva. Vyskúšajte netradičné ingrediencie a nové výrobky na želírovanie od Dr. Oetker. Jednoducho a rýchlo tak vykúzlite jedinečné domáce pochúťky s nízkym obsahom cukru, na ktoré budú budúce generácie s láskou spomínať.
Domáce zaváranie a výroba džemov sú skvelý spôsob, ako si uchovať sezónne ovocie plné chuti a vône po celý rok. Zatiaľ čo naše babičky pri príprave džemov často pracujú s pomerom ovocia a cukru 1:1, vy môžete zvoliť moderný a zdravší prístup k želírovaniu, a to bez toho, aby ste museli robiť kompromisy v kvalite alebo chuti. Napríklad s novinkou Gelfix Super Plus 4:1 Dr. Oetker stačí na 1 kg ovocia pridať iba 250 g cukru podľa vlastného výberu a máte hotový luxusný domáci džem s podielom ovocia až 78 %. Vďaka tomu získate džem dokonalej konzistencie a výraznej ovocnej chuti, a to dokonca aj s menším množstvom cukru.


K správnej konzistencii výslednej ovocnej pochúťky vám tiež pomôže pektín. Ide o prírodnú ingredienciu, ktorá je základom každého zavárania. Pektín Dr. Oetker jednoducho skombinujete s cukrom a v priebehu pár minút máte hotovo. Príprava džemu je s ním naozaj veľmi rýchla a jednoduchá, takže všetko hravo zvládnete, aj keď to možno skúšate prvýkrát. Ak navyše použijete Želírovací cukor Super 3:1 Dr. Oetker, príprava džemu bude ešte rýchlejšia, keďže ide o zmes presne odmeraného cukru, pektínu a kyseliny citrónovej, takže sa nemusíte báť, že by ste na niečo zabudli.
Kyselina citrónová zohráva pri príprave džemov veľmi dôležitú úlohu. Nielenže uchováva žiarivú farbu ovocia a zvýrazňuje jeho chuť, ale taktiež predlžuje trvanlivosť džemov. Využiť ju navyše môžete aj pri zaváraní, na ochutenie domácich limonád alebo dokonca pri odstraňovaní vodného kameňa v domácnosti a pri výrobe domácich čistiacich a pracích prostriedkov. V takom prípade určite oceníte nové balenie Kyselina citrónová XXL 250 g Dr. Oetker so zip-lock uzáverom, ktorý veľmi uľahčuje používanie aj skladovanie výrobku.


Svojím džemom môžete potešiť aj milovníkov zdravého stravovania. Vyskúšajte Želírovací cukor so stéviou 3:1 Dr. Oetker, s pomocou
ktorého bude mať váš džem až o 38 % menej kalórií než džem pripravený klasicky z ovocia a cukru v pomere 1:1. Ďalšou možnosťou
je inšpirovať sa receptom na hruškový džem, pridať doň javorový sirup a ozvláštniť tak výslednú chuť ovocného džemu.
Hruškový džem s minimom pridaného cukru

Najprv očistíme 1 kg hrušiek, nakrájame ich na malé kúsky a vložíme do hrnca. Gelfix Super Plus 4:1 Dr. Oetker zmiešame s 2 polievkovými lyžicami cukru, pridáme do hrnca a dôkladne premiešame. Hruškovú zmes privedieme do varu a za stáleho miešania varíme 1 minútu.
K zmesi pridáme zvyšok z pôvodných 250 g cukru a 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr. Oetker a za stáleho miešania varíme 5 minút. Počas varenia odoberáme prípadnú prebytočnú penu. Po dovarení urobíme skúšku želírovania. 1 až 2 kávové lyžičky vriaceho džemu kvapneme na tanierik. Ak
je po vychladnutí džem málo tuhý, pridáme do hrnca 2 kávové lyžičky Kyseliny citrónovej Dr. Oetker a opäť krátko povaríme. Potom skúšku opakujeme.
Do hrnca s hotovým džemom primiešame 150 ml javorového sirupu a ihneď plníme do čistých, suchých pohárov po okraj. Poháre uzavrieme a na 5 minút otočíme dnom nahor. Potom poháre otočíme späť a necháme vychladnúť. Pri príprave džemu možno okrem hrušiek použiť aj akékoľvek iné ovocie alebo staviť na zaujímavé ingrediencie, ako je zázvor, vanilka či čokoláda. Veľmi zaujímavú chuť dokáže vykúzliť aj kombinácia rôznych druhov orientálneho korenia.
Extra ovocný jahodový džem s orientálnym korením

Na prípravu džemu budeme potrebovať 2 kg jahôd, 2 kusy badiánu, 5 kusov klinčekov, ½ kávovej lyžičky mletého muškátového orieška, ½ kávovej lyžičky mletej škorice, 1 balenie Pektínu Dr. Oetker, 1 kg cukru, 2 zarovnané kávové lyžičky Kyseliny citrónovej Dr. Oetker a poháre na zaváranie.
Jahody očistíme, nakrájame na malé kúsky a spolu s korením vložíme do hrnca. Pektín Dr. Oetker zmiešame s dvoma polievkovými lyžicami cukru, tiež pridáme do hrnca a dôkladne premiešame. Jahodovú zmes privedieme do varu a za stáleho miešania povaríme 1 minútu.
K zmesi pridáme zvyšok cukru a Kyselinu citrónovú Dr. Oetker a varíme za stáleho miešania 5 minút. Rovnako ako pri predchádzajúcom recepte odoberáme prípadnú prebytočnú penu a po dovarení urobíme skúšku želírovania. Z hrnca vyberieme badián a klinčeky a hotový džem plníme do čistých a suchých pohárov až po okraj. Poháre ihneď uzavrieme a otočíme dnom nahor na 5 minút. Potom ich otočíme späť a necháme vychladnúť.
Viac inšpirácie a chutných receptov nájdete na webe: Naše recepty | Dr. Oetker.