Ako pripraviť domáci paradajkový pretlak
Nie je to v celku žiadna veda. Jediné čo potrebujete, sú kvalitné, čerstvé a zrelé paradajky. Zvyšok je už len otázka času a kvalitného hrnca s pokrievkou. Ako a na čo si pripraviť domáci paradajkový pretlak?
Paradajkový pretlak je výborný do domácich omáčok. Ak si chcete pripraviť cestoviny, lazane alebo dokonca aj paradajkovú polievku čo plnenú kapustu. Domáci pretlak si bezpochyby nájde miesto v každej domácnosti.
Jeho príprava je jednoduchá a využitie široké. Skúste si tento rok pripraviť domáci paradajkový pretlak a uvidíte, že neoľutujete 🙂
Na domáci paradajkový pretlak budeme potrebovať:
- 2 ks zrelých paradajok
- hrsť sušenej bazalky
- voda
Ako na to:
Čerstvé a zrelé paradajky poriadne umyjeme a zbavíme stopiek či iných nečistôt. Pekne si ich nakrájame aj na väčšie kúsky a pridáme ich do hrnca. Prilejeme aj aspoň 1 deciliter vody. Ak začnú paradajky vypúšťať šťavu, mohla by začať prihárať a to nechceme. Preto je lepšie poistiť sa aspoň decom vody. Hrniec prikryjeme pokrievkou a necháme variť, kým paradajky úplne nezmäknú. K paradajkovému pretlaku môžeme pridať aj hrsť sušenej bazalky, ktorá dodá pretlaku zaujímavú vôňu a chuť. Necháme ešte spolu s bylinkami prejsť varom. Keď sú paradajky pekne mäkké môžeme ich ponorným mixérom dôkladne premixovať. Pre istotu hmotu ešte prepasírujeme cez husté sitko, aby sa nám do pretlaku nedostali zbytočne paradajkové semienka.
Hustý domáci paradajkový pretlak nalejeme pomocou lievika do dobre sterilizovaných zaváracích pohárov alebo fliaš. Je dobré zvoliť rôzne veľkosti, aby sme neskôr vždy otvorili len jeden pohár – väčší na omáčku, trojdecové napríklad na polievku, dvojdecové na potieranie cesta na pizzu. Dôkladne uzatvoríme a sterilizujeme na 80 °C aspoň 20 minút.
Páči sa vám tento recept? Podporte ho zdieľaním na Facebooku ? Ďalšie zaujímavé recepty nájdete na našom webe nazjedenie.sk v sekcii recepty.