MäsoReceptyZelenina

Výborná koložvárska kapusta

Koložvárska kapusta – kombinácie kyslej kapusty, ryže, klobásy, mäsa a slaniny. Dokonalá kombinácie vynikajúcich ingrediencií, ktoré jednoducho milujete. V spojení so správnymi koreninami a kombinácie smotany na šľahanie a kyslej smotany vám vznikne ideálny nákyp s mäsom, ktorý poriadne zasýti.

Koložvárska kapusta:

  • 1 kg kyslej kapusty
  • 600 g mletého bravčového mäsa
  • 300 g slaniny
  • 150 g klobásy
  • 200 g ryža
  • 2 väčšie cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 300 ml kyslej smotany
  • 150 ml smotany na šľahanie
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • mletá červená paprika
  • olej

Ako na to:

Najprv si premyjeme aspoň dvakrát ryžu. Potom ju pridáme do hrnca a zalejeme 400 ml vody. Jemne osolíme a varíme, kým nebude mäkká. Cibule si ošúpeme a nadrobno nakrájame. Taktiež si nakrájame slaninu na kocky. Ak je mastnejšia, polovicu z nej dáme opražiť na panvicu a tak pridáme polovicu nakrájanej cibule. Ak máme slaninu suchšiu, na opekanie použijeme bravčovú masť alebo olej. K opraženej slanine s cibuľou pridáme mleté mäso a krátko opečieme. Pridáme soľ, mleté čierne korenie, mletú papriku, všetko spolu dôkladne premiešame, podlejeme vodou a necháme dusiť aspoň 20 minút. Nakoniec pridáme do zmesi pretlačený cesnak, premiešame a ešte krátko necháme dusiť.

Druhú polovicu slaniny a cibule opäť osmažíme na panvici, do ktorej pridáme aj kyslú kapustu. Podľa chuti opäť pridáme soľ, mleté čierne korenie a mletú červenú papriku. Dusíme, kým kapusta úplne nezmäkne a podľa potreby podlievame vodou.

Pripravíme si hlbokú zapekaciu misu, ktorú si vymastíme olejom alebo bravčovou masťou. Na dno misky dáme približne tretinu kapusty so šťavu. Na kapustu ďalej vrstvíme polovicu ryže, polovicu mäsa a polovicu nakrájanej klobásky. Opäť pridáme tretinu kapusty, ktorú popolievame zmesou kyslej smotany a smotany na šľahanie. Opäť navrstvíme ryžu, mäso, klobásu a znova kapustu. Polejeme zvyškom smotanovej zmesi, zakryjeme a zapekáme vo vyhriatej rúre na 180°C približne 30 až 40 minút. K hotovej koložvárskej kapuste môžeme podávať ešte kyslú smotanu a ako prílohu podávame varené zemiaky. Dobrú chuť.

koložvárska kapusta

Páčil sa vám tento recept? Podporte ho zdieľaním na Facebooku 😉 Do komentára nám napíšte, ako vám koložvárska kapusta chutila. Ďalšie zaujímavé recepty nájdete na našom webe nazjedenie.sk v sekcii recepty.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *