Práve teraz, je ich čas. Černice sú podobné malinám, no ich farba je temná a chuť výrazná. A povedzme si otvorene, má to aj svoje výhody. Síce dozrievajú postupne, no stále s nimi viete v kuchyni veľmi dobre pracovať. Jeden týždeň černice môžete zavariť, ďalší týždeň, kým dozrejú ďalšie pripravíte džem, zamrazíte, alebo použijete do koláča!
Černice patria k letu. Ich sladkokyslá chuť je do horúcich dní ako stvorená, pretože vie osviežiť. Poďme si však o černiciach povedať čosi viac. Čerstvé bobuľky černice obsahujú vitamín A, B, C, E a K, ktorý sa stará o správnu zrážanlivosť krvi. Vitamín E spolu s flavonoidmi sú zase významnými antioxidantmi.
O tom, aké sú tieto drobné bobule výnimočné, už vieme. Ale vedeli ste, že pomáhajú aj pri chudnutí? Navyše zlepšujú imunitu, urýchľujú trávenie, čistia krv a pomáhajú telu zbaviť sa škodlivých látok aj prebytočného tuku z tela.
Kto by to bol o černiciach povedal? Každopádne, ich konzumáciou si len prilepšíme, samozrejme, aj tu platí pravidlo všetko s mierou. Aj dobrého veľa škodí, preto si skúste od čerstvých černíc dať chvíľu pokoj a pripravte si z nich lahôdky. Bude to koláč, sladké zaváranie alebo si radšej pripravíte energizujúce smoothie?
Páči sa vám táto séria receptov z černíc? Podporte ich zdieľaním na Facebooku 🙂 Ďalšie zaujímavé recepty nájdete na našom webe nazjedenie.sk v sekcii recepty.