Cibetková káva
Ak patríte medzi milovníkov kávy, tak zbystrite pozornosť. Existuje totiž špeciálny druh kávy, ktorý sa získava z trusu maličkého zvieratka podobajúceho sa na fretku- cibetky. Je to finančne drahá záležitosť, ale „fajnšmekri“ tvrdia, že je mimoriadne lahodná a výrazne sa líši od bežných odrôd kávy. Minimálne tým, že nie je taká horká, ale naopak jemná a oriešková. Tak čo, dali by ste si?
Cibetka (lat. Viverrinae)
Patrí k menším mäsožravcom z čeľade cibetkovité. Nie každá cibetka je jedinečná a dokáže zázraky. Cibetka palmová však takou je. Má štíhle telo so špicatou tlamou a dlhým huňatým chvostom. Žije na území Ázie, Afriky a v niektorých častiach Európy. Niekde sa chová v zajatí a niekde zas ako domáci miláčik. Obľubuje mäso, hmyz a tiež sladký kávovník. A tu je pes, teda cibetka, zakopaná!
Po prehltnutí kávového zrniečka, zväčša odrody Arabica alebo zmesi Arabica-Robusta, sa zrniečko usadí v žalúdku, kde sa dejú divy. Začína sa príprava a fermentácia samotnej kávy do podoby, ktorú zberači trusu tak veľmi milujú. Žalúdočné šťavy a enzýmy sa na vzniku cibetkovej kávy podieľajú najviac. Preto je toto malé huňaté zvieratko, presnejšie, jeho trus, také jedinečné a vyhľadávané. Zberači trusu artikel nájdu, očistia a následne sušia a pražia. Pri výrobe je kus ľudskej práce, ale aj času. Originálna káva je taká cenená, pretože cibetka skonzumuje len tie najkrajšie a najfarebnejšie zrná a preto sa káva vyznačuje vysokou akosťou a chuťou.
Kopi luwak – najdrahšia káva sveta
Kopi – káva a luwak – malá šelma. Filipíny sú v produkcii cibetkovej kávy prvé a ročne dokážu vyprodukovať až pol tony. Produkcia v iných krajinách je odlišná a pohybuje sa v stovkách kilogramov za rok. Obchodníci sú však prefíkaní a častokrát zakladajú podvodné farmy, kde cibetky umelo vykrmujú a držia v železných klietkach. Paradoxom je, že cibetka konzumuje kávové zrná sporadicky a nie je to pre ňu kľúčová potrava. Takáto káva je skôr nehumánna ako chutná a tu sa potvrdzuje to, že človek motivovaný zbohatnutím je schopný naozaj všetkého a niekedy aj za cenu zvieracieho utrpenia a nekomfortu. Ceny sa všade vo svete líšia, ale rozhodne majú jedno spoločné – sú astronomické a šálku tohto moku si nemôže dovoliť každý.
Radšej klasická káva ?
Je na vás, či túto špecialitu ochutnáte, alebo zostanete verní klasike, vyrábanej možno za lepších, čistejších a humánnejších podmienok. Je predsa lepší pocit si vychutnať niečo, čo vás nestálo tri mesačné platy a tri zajaté cibetky.
Ilustračné foto: pixabay.com,unsplash.com,visualhunt.com
Ahojte ak chcete ochutnať originál cibetkovej kávy kliknite sem http://www.cibetkovakavabratislava.sk Boli sme tam s manželkou na dovolenke a odvtedy ju vozime do Európy.