Citrónový perník
Ak aj vy radi vylepšujete klasické recepty, vyskúšajte tento na lahodný perník s citrónovou kôrou.
Potrebujeme:
400 g polohrubej múky,
200 g cukru,
2 vajcia,
2 PL kakaa,
1 KL škorice,
1 dl oleja,
5 dl mlieka,
1 balíček prášku do pečiva,
1/2 balíčka korenia do perníka,
3 PL výrazného džemu (napr. ríbezľový) + 5 PL na potretie,
kôra z 1 citróna,
1 tablička čokolády na varenie,
trošku Cery alebo oleja,
kokos na posypanie.
Postup:
Do väčšej misky postupne dávame všetky suroviny. Múku, cukor, vajíčka, olej, mlieko, prášok do pečiva, kakao, škoricu, prášok do perníka, džem a kôru z citróna. Dobre vymiešame alebo vyšľaháme na najnižšom stupni. Vylejeme na plech s papierom a pečieme v rúre cca 40 minút pri 180 stupňoch. Ešte teplý perník potrieme džemom. Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu a pridáme Ceru alebo olej podľa potreby. Keď perník vychladne, polejeme ho čokoládou, rozotrieme, posypeme kokosom a necháme stuhnúť.
Foto: autor
Ja pridavam napríklad aj citronovu aromu, par kvapiek, lebo je dost silna, ale pernik je potom velmi chutny