ČlánkyMagazínZaujímavosti a nápady

Čokoláda: 10 zdravých dôvodov, prečo by ste ju mali milovať

Čokoláda patrí medzi jednu z najobľúbenejších pochutín na svete a najlepšiu priateľku, po ktorej siahate hlavne v krízových situáciách. Táto sladká maškrta je pre mnohých spoľahlivým zdrojom útechy, induktorom romantiky a produktom zaručeného zdvihnutia nálady. No je pre nás aj zdravá?

cocoa-beans-499970_1280Všetkého veľa škodí, a preto je vo veľkom množstve viac na škodu ako na osoh. Existuje však rad medicínsky overených prípadov, ktoré hovoria, že horká čokoláda obsahujúca minimálne 80% kakaa, je pre naše zdravie veľmi prospešná. Odborníci skúmajúci vplyv čokolády na náš organizmus zistili, že je dobrá na srdce, cievy a činnosť mozgu. Okrem toho sa vo svojich výskumoch často vyjadrujú, že by mohla mať veľmi priaznivé účinky aj pre ľudí, ktorí trpia autizmom, obezitou, Alzheimerovou chorobou, a prospešná je taktiež pre diabetikov. Najnovšie výskumy potvrdzujú, že dokonca aj mliečna čokoláda v malom množstve môže telu poskytnúť cenné živiny znižujúce riziko srdcovo-cievnych problémov. My vám ponúkame 10 vedecky dokázaných výhod čokolády pre vaše zdravie.

 

1. Prospešná pre srdce a správny krvný obeh
Nedávna vedecká štúdia zistila, že horká čokoláda pomáha obnoviť pružnosť tepien a zároveň zabraňuje bielym krvinkám, aby ostávali na cievnych stenách. To totižto často spôsobuje upchávanie tepien a následné vážne zdravotné problémy.

2. Znižuje riziko mŕtvice
Fínski výskumníci objavili, že konzumácia čokolády znižuje riziko mŕtvice až o neuveriteľných 17%.

3. Je bohatá na minerály
Horká čokoláda je nabitá prospešnými minerálmi ako je draslík, zinok, selén. Jedna 100 gramová tabuľka tmavej čokolády obsahuje až 67% železa.

woman-674977_19204. Redukuje cholesterol
Pri vyššej spotrebe kakaa bolo preukázané, že znižuje hladinu „zlého“ cholesterolu a zvyšuje „dobrý“ cholesterol, čím sa môže predísť riziku kardiovaskulárnych ochorení.

5. Chráni pokožku pred spálením
Flavonoidy v tmavej čokoláde môžu pokožku ochrániť aj pred silným a nebezpečným slnečným žiarením, keďže majú okrem iného aj antioxidačné účinky. Netreba však úplne zavrhnúť staré a dobré opaľovacie krémy.

6. Pomôže pri strate telesnej hmotnosti

Je to skutočne pravda. Neurológ Will Clower hovorí, že ak si dáte jednu kocku 80% čokolády aspoň 20 minút pred jedením, aktivujú sa hormóny v mozgu, a tie vyšlú správu: „som plný“. Môžete to brať aj ako prevenciu pred plánovaným nezdravým obedom. Vďaka tejto finte sa tomu zďaleka vyhnete.

7. Je vhodná aj pre mamičky a deti
Fínska štúdia zistila, že čokoláda znižuje aj stres u mamičiek pred pôrodom. Zaujímavým faktom je aj to, že deti mamičiek, ktoré v tehotenstve konzumovali horkú čokoládu, majú vždy o niečo lepšiu náladu a častejšie sa usmievajú.

8. Tmavá môže slúžiť ako prevencia proti cukrovkebitter-chocolate-230307_1280
Možno to bude znieť ako klišé, no bolo preukázané, že kakao zlepšuje citlivosť na inzulín. Preto ak prijímate horkú čokoládu s mierou, môžete oddialiť alebo predísť vzniku cukrovky.

9. Horká pochúťka je prospešná aj pre mozog
Okrem toho, že flavonoidy obsiahnuté v čokoláde chránia vašu pokožku pred spálením, obnovujú aj prirodzený stav buniek a pomáhajú znižovať stratu pamäti u starých ľudí. Tmavá čokoláda má aj protizápalové vlastnosti. To sa zvyčajne využíva pri liečbe rôznych poranení, akými je napríklad otras mozgu.

10. S čokoládou sa budete cítiť lepšie
Tmavá pochutina obsahuje aj takzvaný fenyletylamín, čo je rovnaká látka, akú vytvára váš mozog pri pocite zamilovanosti. Povzbudzuje aj mozog a jeho činnosť a zároveň prispieva k vylučovaniu hormónov šťastia – endorfínov.

zdroj: telegraph.co.uk

foto: pixabay.com

Mária Pachová

Som študentkou žurnalistiky na Katolíckej univerzite v Ružomberku. Láska k písaniu a vareniu ma priviedla na portál, ktorý mi ponúka oboje. Som rada, že sa popri škole môžem venovať tomu, čo ma naozaj baví a prinášať čitateľom zaujímavé informácie o jedle a stravovaní.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *