ČlánkyMagazínTopZaujímavosti a nápady

Veľkonočný košík na východe: hrudka a mäsový syrek

S najväčším kresťanským sviatkom Veľkou nocou sa spája veľké množstvo tradícií. Zvyčajne sa dedia z generácie na generáciu, aj keď v dnešnej dobe si už každá domácnosť obľubuje aj nové výmysly dnešnej doby. Aj napriek tomu je ale drvivá väčšina ľudí presvedčená, že naše zvyky treba udržiavať, pretože to patrí do nášho národného dedičstva.

Pri slove Veľká noc napadne každému niečo iné. Pre kresťanov je to najdôležitejšie obdobie v roku, iní si to spájajú s veľkou hostinou a všetky ženy si hneď spomenú na menej obľúbenú oblievačku. Nás teraz zaujíma veľkonočné jedlo, ktoré v sebe určite nesie veľký kus tradícií. Základ každého veľkonočného stola bez ohľadu na oblasť Slovenska je určite klobása, vajíčka, údená šunka. Na východnom Slovensku je neodmysliteľnou súčasťou aj syrová hrudka alebo takzvaný mäsový syrek. Aj tu platí pravidlo, že takmer každá rodina má svoj osvedčený a obľúbený recept na prípravu týchto veľkonočných dobrôt.

Vajcová hrudka podľa rodinného receptu

Vajcová hrudka je u nás doma neodmysliteľnou súčasťou veľkonočného stola. Skvelé na nej je to, že ju môžete pripraviť na dvojaký spôsob, a to či už nasladko alebo naslano. Príprava opäť záleží od toho, ako to zvykli pripravovať naše staré mamy a čo do receptu pridala nová generácia. Vo všeobecnosti je postup celkom jednoduchý a časovo nenáročný.  Na liter mlieka je potrebné pripraviť desať vajec. Ak by ste chceli viac a mali by ste dva litre mlieka, určite treba dvojnásobný pomer vajec a mlieka dodržať. Bielka spolu so žĺtkami dáme do hrnca, rozmixujeme, pridáme studené mlieko a osolíme podľa chuti. Spomínali sme, že je možné robiť syrek dvojakým spôsobom. Ak by ste chceli vyskúšať sladší syrek, ktorého sa zaručene nemusíte vôbec báť, stačí ak pridáte aj dva vanilínové cukre, prípadne aj hrozienka. Dôležité je postupne ochutnávať, aby sme to neprehnali či už s cukrom alebo so soľou. Na záver ešte raz rozmixujeme. Za stáleho miešania varíme na miernom ohni, pokiaľ sa nezačne tvoriť tvarohovitá hmota, čo spôsobuje zrážanie bielka. Ak sa tak stane, treba hmotu rýchlo odstaviť z ohňa, scediť do vopred pripravenej gázy a nechať odtekať minimálne pol dňa až jeden deň, podobne ako je tomu pri výrobe tvarohu.

appetite-1238477_1280Netradičnejší mäsový „syrek“

Ďalšou pochúťkou, ktorá má popravde väčší úspech, a to najmä u mužov je mäsový syrek, na ktorý je potrebné pripraviť najmä kvalitné mäso. Výber je na vás, no odporúča sa použiť jeden kilogram bôčika bez kosti. Ak nemáte problém s údeným a chutí vám viac, pokojne môžete spraviť aj kompromis a kúpiť pol kila údeného mäsa a pol kila bôčika. Na nákupný zoznam nezabudnite pridať aj čisté žemle v strednej veľkosti, 10 až 12 vajec, pol kocky droždia, cibuľu, bravčovú masť, čierne korenie, soľ a petržlenovú vňať. Najprv treba uvariť mäso v osolenej vode. Medzitým si narežeme stredne veľkú cibuľu nadrobno a domäkka ju udusíme na bravčovej masti. Potom si pokrájame žemle na malé kocky a vajíčka odseparujeme. Bielka vyšľaháme na sneh a uvarené, vychladené mäso pomelieme na mlynčeku, pričom treba použiť väčšie otvory na mriežke. K takto pripravenému mäsu pridáme čierne mleté korenie, podusenú cibuľu spolu s masťou a nakoniec pridáme aj žĺtka. Ak chceme docieliť, aby nám pokrájané žemle zmäkli, pridáme k nim vyšľahaný sneh. Po chvíli už môžeme mäsovú hmotu spojiť so „snehovou“, pripojiť ešte nadrobno posekanú čerstvú petržlenovú vňať a droždie rozdrobené v malom množstve vody. Celú hmotu už iba voľne premiešame, najlepšie rukami a ochutiť podľa seba soľou. Pri pečení koláčov sme zvyknutí vymastiť plech maslom a vysypať múkou. Tentokrát si dajte pozor a pekáč poriadne potrite bravčovou masťou a vysypte strúhankou, aby boli kraje mäsového syrka chutné a chrumkavé. Na jeden pekáč je vhodné naložiť mäsovú hmotu v hrúbke približne 5 cm. Ešte predtým ako začneme piecť, musíme syrek nechať minimálne 2 hodiny odstáť na teplom mieste. Dobrou radou je zakryť pekáč kuchynskou utierkou. Až po dvoch hodinách môžeme začať piecť pri teplote 200 °C približne 30 minút.

Oba tieto dobroty patria medzi tradičné veľkonočné pokrmy, ktoré sa spolu s ostatnými pochúťkami na bielu sobotu vkladajú do prúteného košíka a dávajú sa posvätiť pred kostolom. Tento zvyk je rozšírený najmä na východnom Slovensku a našťastie ho stále zachováva väčšina rodín, a to bez ohľadu na vek.

Ilustračné foto: pixabay.com

Mária Pachová

Som študentkou žurnalistiky na Katolíckej univerzite v Ružomberku. Láska k písaniu a vareniu ma priviedla na portál, ktorý mi ponúka oboje. Som rada, že sa popri škole môžem venovať tomu, čo ma naozaj baví a prinášať čitateľom zaujímavé informácie o jedle a stravovaní.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *