Fotorecept: Panettone – tradičný vianočný dezert
Potrebujeme:
350 g múka hladká, 30 g droždia, 1,5 dl, vlažného mlieka, 80 g cukor kryštálový, 120 g, masla, 4 žĺtky, 50 g kandizovaná citrónová kôra, 50 g kandizovaná pomarančová kôra, 50 g mandlí, 50 g hrozienok, štipka soli
Postup:
Droždie, vlažné mlieko, kávovú lyžičku cukru necháme nakysnúť a primiešame do misy, v ktorej máme preosiatu múku, následne odložíme na teplé miesto. Z masla, zvyšného cukru, soli vymiešame krém do peny a po jednom zapracujeme vajcia.
Krém pridáme do odstáteho cesta a dôkladne vypracujeme, aby sa tvorili bublinky. Prikryjeme kuchynskou utierkou a na teplom mieste necháme vykysnúť asi 1 hodinu.
Kandizovanú pomarančovú a citrónovú kôru pokrájame na drobné kocky, posekáme mandle, pridáme umyté hrozienka, pomiešame a zapracujeme do vykysnutého cesta.
Vysokú formu vymastíme, vystrihneme si z papiera na pečenie kruh vo veľkosti dna formy, pás široký, ako obvod formy a vyložíme si formu. Urobíme bochník, vložíme ho do formy, prikryjeme a ešte necháme vykysnúť asi na dvojnásobok objemu – asi 1 hodinu.
Rúru predhrejeme na 180 °C a po vykysnutý pečieme asi hodinu a štvrť.
Upečený koláč vyberieme z rúry a 10 minút necháme odpočívať vo forme, potom snímeme okraj formy a odstránime papier, koláč necháme na mriežke celkom vychladnúť a až potom krájame.
Autor a foto: Michaela M.