Hody z kyslej kapusty

Kyslá kapusta je tradičná slovenská ľudová potravina, ktorá sa na našom území konzumuje od stredoveku. O jej liečivých a zdraviu prospešných účinkoch rozprávali už aj naše staré matere a veru neklamali. Ak si chcete v tomto zimnom období zabezpečiť prísun vitamínov C, E, B, minerálov, antioxidantov a látok, prospešných pre správnu funkciu zažívacieho traktu a čriev treba si naložiť plný tanier a pochutiť si na kyslej kapuste. Najzdravšie je konzumovať ju surovú, najlepšie domácu, lenže to samozrejme nevonia každému.
Existuje však množstvo vynikajúcich receptov, ktorými sa môžeme nechať inšpirovať.

1. Kapustnica
Suroviny:
1kg kyslej kapusty
300g bravčového mäsa
300g hovädzieho mäsa
údená klobása
2ks cibule
hrsť sušených húb
2 PL masti
korenieny podľa chuti – soľ, mletá červená paprika, mleté čierne korenie
Postup: Na masti speníme cibuľku, pridáme na malé kocky pokrájané hovädzie mäso, podlejeme a dusíme. Po polhodinke pridáme bravčové mäso a dusíme do polomäkka. Pridáme kapustu, na kolieska pokrájanú klobásu a sušené huby. Zalejeme a varíme domäkka. Pred koncom varenia pridáme koreniny a poprípade zahustíme postrúhaným zemiakom.

2. Šalát z kyslej kapusty
Suroviny:
500g kyslej kapusty
2 jablká
2 mrkvy
2 PL cukru
1 cibuľa
soľ
Postup: Jablká a mrkvu najemno nastrúhame, zmiešame s kapustou a dochutíme.

3. Kapustníky
Suroviny
500g pol.múky
vlažná voda
droždie
soľ
štipka cukru do kvásku.
Na plnku:
kyslá kapusta
prerastená slaninka
1ks cibuľa
1ks klobása
Postup: Z múky, vody, cukru, soli a droždia vymiesime cesto, ktoré necháme na teplom mieste podkysnúť. Na cibuli osmažíme na kocky pokrájanú klobásu a slaninku, pridáme kapustu a dusíme do polomäkka. Nepodlievame, nech nie je veľa šťavy. Cesto vyvaľkáme a vykrajujeme kolieska, plníme kapustou a vytvárame malé bochníčky. Tie ukladáme na vymastený plech tesne vedľa seba a pečieme pri 180°C cca 20 minút dozlatista.

Prajeme dobrú chuť!
Foto:sxc.hu

Prečítajte si aj:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *