
Malaga: nový chuťový zážitok pre cestovateľov z východného Slovenska
Andalúzia je región, kde sa slnko stretáva s vôňou olivových hájov a chuť mora s korenistou históriou. Každé jedlo tu rozpráva príbeh o zemi, ktorá si pamätá arabských kalifov aj rybárov z Costa del Sol. Andalúzska kuchyňa spája sviežosť Stredomoria, teplo vidieka a odvahu experimentovať s jednoduchými surovinami. Aktuálne sa k týmto chutiam dostaneme jednoduchšie než kedykoľvek predtým. Letisko Košice spúšťa historicky prvé priame letecké spojenie so Španielskom.
Z Košíc do Malagy
Od 30. marca 2026 spúšťa Letisko Košice priame letecké spojenie so Španielskom. Spoločnosť Ryanair bude lietať dvakrát týždenne z Košíc do Malagy, mesta, ktoré je srdcom Costa del Sol a gastronomickým centrom Andalúzie. Nová linka prinesie nielen slnko a more bližšie k východnému Slovensku, ale zároveň otvorí dvere španielskym návštevníkom k objavovaniu nášho regiónu.

Thomas Dworschak, generálny riaditeľ Letiska Košice, pre magazín Nazjedenie.sk priblížil, ako podľa neho chutí Malaga: „Čo mi napadne ako prvé, sú zemiakové krokety s rôznymi príchuťami – s hubami, mäsom, nájdete ich v každom tapas bare. V Andalúzii majú veľmi radi mäso, všetky druhy na rôzne spôsoby. V tejto severnej destinácii je veľa slnka, takže ovocie a zeleninu sú zrelé a veľmi chutné. Jedlá zo zrelých plodov chutia výnimočne. Malaga pre mňa chutí aj ako španielske víno, ktoré mám rád. Konkrétne ľahké, ovocné, suché rosé.“ Opýtali sme sa aj na obľúbené gastro miesto. Thomas Dworschak odporúča maličký tapas bar s názvom Taberna De Jarana, ktorý ponúka aj spomínane krokety v rôznych verziách. Nezabudnite si vopred zarezervovať stôl, pretože ide o veľmi obľúbený spot.

Malaga ako gastronomický raj
Malaga, rodisko Pabla Picassa, je dnes aj mestom, kde sa umenie prelína s vôňou čerstvých sardiniek a mandľového mlieka. Miestna kuchyňa je rovnako rozmanitá ako jej ulice. Ajoblanco, studená polievka z mandlí, cesnaku a olivového oleja, sa tu považuje za predchodcu gazpacha. Každý september sa v dedinke Almáchar koná festival, kde sa podáva s hrozienkami a vínom.

Kto hľadá niečo sýtejšie, mal by siahnuť po baklažánoch s trstinovým medom – chrumkavých plátkoch poliatych hustým sladkým sirupom z mesta Frigiliana. Námorníci odporúčajú boquerones al limón, ančovičky marinované v citróne a vyprážané do zlata, alebo miestnu klasiku espeto de sardinas – čerstvé sardinky napichnuté na špajdle a opekané v piesku priamo na pláži.

Sladkou bodkou sú tortas locas, malé tortičky z lístkového cesta plnené vanilkovým krémom a ozdobené pomarančovou polevou a čerešňou. V Málage ich pečú v každej pekárni a miestni hovoria, že kto ich neochutná, akoby tu ani nebol.
Dovoľte si stratiť sa
Aké jedlá vyhľadáva, keď sa ocitne v Andalúzii, sme sa opýtali aj Alicje Wójcik-Gołębiowskej zo spoločnosti Ryanair. „Som veľký fanúšik španielskej gastronómie, konkrétne paelly, šunky serrano a červeného vína. Zo syrov si vyberám tie s tvrdšou konzistenciou, pretože sa dobre hodia k medu a orieškom. A samozrejme nemôžem nespomenúť skvelé španielske olivy. Malaga je úžasná na objavovanie po vlastnej osi. Čo vždy odporúčam, dovoľte si stratiť sa. Pretože, keď sa stratíte, vždy nájdete tie najlepšie skryté miesta.“

Andalúzska kuchyňa v sebe spája jednoduchosť a zmyselnosť. A čo sa nám najviac páči, pozýva k pomalému tempu, vínu a rozhovorom. S novou leteckou linkou z Košíc do Malagy sa tieto chute stávajú bližšie než kedykoľvek predtým. Pár hodín letu a pred vami sa rozprestrie Andalúzia, kraj, kde sa život žije po dúškoch a po sústach.
Foto Malaga – nový chuťový zážitok: Shutterstock.com a L. R.






