Melón: Ako si vybrať ten sladký a šťavnatý?
Melón, to práve letné ovocie, ktoré v týchto dňoch nesmie chýbať v žiadnej domácnosti. Stáva sa však, že po príchode zo supermarketu, naladení na sladké červené osvieženie nám ostane z nášho nesprávneho výberu smutno.
Dovnútra melóna však v supermarkete či na trhu často nevidíme. Tak ako si vybrať ten správny? V obchode či na trhoch nájdeme melóny rôznej kvality. Ponúkame vám preto pár tipov, ako si vybrať ten naj.
Vezmite melón veľkosti akú chcete a pozrite sa na stranu, kde bol kvet (opačná strana oproti stonke). Ak je melón v tejto časti mäkký, nekupujte ho a radšej ho vráťte na miesto. Vtedy je toto ovocie už dlhšie odtrhnuté a stratilo svoju sviežosť a sladkosť. Jeho chuť býva zväčša vláčna a zvädnutá.
Potom si ho obráťte a pozrite sa mu na stonku. Melón, ktorý prirodzene dozrel by mal mať tento “chvostík” vyschnutý. Stonka je pre pestovateľov indikátor zrelosti. Pri výbere sladkého melóny by ste mali preferovať suchú stonku.
Klop-klop
Posledným a teda tretím úkonom je klopkanie. Zdvihnite si melón čo najbližšie k uchu a druhou rukou po ňom razantne poklopte. Dozreté melóny by mali mať zvonivý, alebo dutý zvuk. Ak počujete skôr tupý zvuk, ktorý sa neozýva, tak ho radšej neberte vyberte si iný a postup opakujte.
Samozrejme, melón si vyberajte aj podľa farby či tvaru. Má mať tmavozelený odtieň s výraznou kresbou. Okrem toho, by jeho tvar mal byť pravidelný bez nerovných častí alebo zárezov. Ak sú na melóne nezrovnalosti môže to značiť, že pri jeho pestovaní mal nepravidelné množstvo vody a slnečného žiarenia. Okrem toho, podlhovasté melóny sú viac vodnaté, okrúhle – pravidelne guľaté melóny sú zasa sladšie.
Vodný melón je považovaný za hustú živinu, ktorá poskytuje nášmu telu veľké množstvo vitamínov, minerálov, antioxidantov a minimum kalórií. Toto geniálne ovocie sa stalo synonymom leta, obľúbených piknikov či grilovačiek.
Prajeme vám šťastnú ruku pri výbere toho najsladšieho melóna.